Business & Finance Πέμπτη 30/12/2021, 08:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Elon Musk απαντά στις επικρίσεις: Υπάρχει χώρος για όλους στο διάστημα

O Elon Musk απαντά στις επικρίσεις: Υπάρχει χώρος για όλους στο διάστημα

O Elon Musk απορρίπτει τις κατηγορίες ότι οι δορυφόροι της Starlink πιάνουν υπερβολικά πολύ χώρο στο διάστημα, έπειτα από τις κατηγορίες ότι μπλοκάρουν την είσοδο ανταγωνιστών στη βιομηχανία και τις διαμαρτυρίες της Κίνας ότι δύο φορές μέσα στο 2021 κινδύνευσαν να χτυπήσουν τον διαστημικό σταθμό της. 

«Δεκάδες δισεκατομμύρια» δορυφόροι μπορούν να μπουν σε τροχιά κοντά στη Γη, είπε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο στους Financial Times.

«Το διάστημα είναι απλά εξαιρετικά τεράστια και οι δορυφόροι είναι πολύ μικροσκοπικοί», είπε ο Musk. 

Τα σχόλιά του έρχονται και ως απάντηση στον ισχυρισμό του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (European Space Agency – ESA) ότι ο Musk «φτιάχνει τους κανόνες» στην αναδυόμενη εμπορική βιομηχανία του διαστήματος. Συγκεκριμένα, ο Josef Aschbacher προειδοποίησε ότι οι χιλιάδες δορυφόροι τους οποίους εκτοξεύει η Starlink θα αφήσουν πολύ λιγότερο χώρο για τους ανταγωνιστές. 

Ο Musk απέρριψε τις κατηγορίες ότι η υπηρεσία δορυφορικού ίντερνετ Starlink, την οποία αναπτύσσει, εμποδίζει την είσοδο ανταγωνιστών στη βιομηχανία των δορυφόρων, λέγοντας ότι υπάρχει άφθονος χώρος στην τροχιά γύρω από τη γη για δορυφόρους. 

«Δεν πρόκειται για κάποια κατάσταση όπου μπλοκάρουμε άλλους με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν έχουμε μπλοκάρει κανέναν από το να κάνει κάτι, ούτε και σκοπεύουμε να το κάνουμε», είπε. 

«Μια-δυο χιλιάδες δορυφόροι δεν είναι τίποτα. Είναι σαν να λες ‘έι, να μια-δυο χιλιάδες αυτοκίνητα στη Γη’. Δεν είναι τίποτα», τόνισε ο Musk.

Όμως, άλλοι ειδικοί λένε ότι για να αποτραπούν οι συγκρούσεις στο διάστημα, απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτές για τις οποίες έχουν μιλήσει ο Musk. 

Επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες για τον κίνδυνο συγκρούσεων και καλούν τις κυβερνήσεις να μοιραστούν πληροφορίες για τους 30.000 δορυφόρους και άλλα συντρίμμια που πιστεύεται ότι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. 

Οι διαμαρτυρίες των Κινέζων 

Προ ημερών, το Πεκίνο απηύθυνε έκκληση προς τον ΟΗΕ να υπενθυμίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οφείλουν να συμμορφώνονται με την συνθήκη που ρυθμίζει τα ζητήματα του διαστήματος, αφότου δορυφόροι της εταιρείας του Elon Musk, SpaceX, κινδύνευσαν δύο φορές τον τελευταίο χρόνο να συγκρουστούν με τον κινεζικό διαστημικό σταθμό. 

Ο διαστημικός σταθμός της Κίνας ενεργοποίησε τα μέτρα αποφυγής σύγκρουσης τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο, προκειμένου να μην συγκρουστεί με δορυφόρους της Starlink, όπως αναφέρεται σε έκθεση η οποία υποβλήθηκε από το Πεκίνο στην Επιτροπή του ΟΗΕ για Ειρηνικές Χρήσεις του Διαστήματος, αυτό τον μήνα. 

«Η Κίνα επιθυμεί να ζητήσει από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να μεταφέρει τις παραπάνω πληροφορίες σε όλα τα κράτη που συμμετέχουν στη Συνθήκη Διαστήματος», αναφέρει η έκθεση. Και καλεί τα κράτη να «φέρουν την ευθύνη διεθνώς» για όλες τις δραστηριότητες από τη χώρα τους, είτε πρόκειται για κρατικά projects ή για μη κρατικές ενέργειες που πραγματοποιούνται στο διάστημα.  

Όπως είπε στον Guardian ο Jonathan McDowell, αστροφυσικός του Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, είναι «πολύ ασυνήθιστο» για μια χώρα να καταθέσει διαμαρτυρία με αυτό τον τρόπο. 

Η SpaceX έχει εκτοξεύσει πάνω από 1.600 δορυφόρους στο διάστημα, στο πλαίσιο του συστήματος Starlink, ενώ έχει λάβει έγκριση από την αμερικανική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών  για να εκτοξεύσει έως και 12.000. 

Οι συγκρούσεις δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στο διάστημα, όμως τα συμβάντα αυτά έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω του μεγάλου αριθμού και της υψηλής ταχύτητας με την οποία εκτοξεύονται οι δορυφόροι.  Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Starlink.

Όμως και η Κίνα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα «σκουπίδια» που βρίσκονται σε τροχιά στο διάστημα και απειλούν να συγκρουστούν με δορυφόρους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News