Business & Finance Τετάρτη 29/12/2021, 15:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βινύλιο, κασέτες, CD: Τι ψηφίζουν οι καταναλωτές – Μουσικό comeback από άλλη εποχή

Βινύλιο, κασέτες, CD: Τι ψηφίζουν οι καταναλωτές – Μουσικό comeback από άλλη εποχή

Δυναμικό «comeback» έκανε το 2021 το βινύλιο, ενώ παράλληλα τα CD συνέχισαν την πτωτική τους πορεία.

Η αγορά βινυλίου αυξήθηκε για 14ο συναπτό έτος στη Βρετανία, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 8% το 2020. Αντίθετα, μόλις 14 εκατ. CD πωλήθηκαν στη Βρετανία, σημειώνοντας τις χαμηλότερες πωλήσεις από το 1988, μόλις τέσσερα χρόνια αφότου τα CD έφτασαν στη χώρα.

Αξιοσημείωτο είναι όμως το γεγονός ότι η πτώση των πωλήσεων CD ήταν μικρότερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται στην προτίμηση που δείχνουν οι γηραιότεροι σε ορισμένους καλλιτέχνες ή συγκροτήματα και συγκεκριμένα στη μορφή των CD.

To 2021 συνεχίστηκε η καταναλωτική φρενίτιδα για τα βινύλια, παρότι σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στην κατασκευή τους λόγω της πανδημίας, των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, την έλλειψη εργαζομένων, αλλά και την έλλειψη ορισμένων πρώτων υλών.

Σύμφωνα με στοιχεία της BPI τα top βινύλια που πωλήθηκαν στη Βρετανία ήταν το Voyage των Abba, το 30 της Adele, το Rumours των Fleetwood Mac, το Equals του Ed Sheeran και το Back to Black της Amy Winehouse.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ανέβηκε επίσης και η αγορά κασετών, παρότι βέβαια αποτελούν μία πολύ μικρή μερίδα της αγοράς μουσικής. Ενδεικτικά τους τελευταίους 12 μήνες στη Βρετανία, πωλήθηκαν περίπου 190.000 κασέτες, που πρόκειται για αύξηση της τάξης του 20% σε ετήσια βάση. Πρόκειται μάλιστα για την πιο επιτυχημένη χρονιά της συγκεκριμένης μορφής από το 2003.

Η ανάκαμψη των κασετών οφείλεται στην προώθηση και στο σωστό marketing και – σε αντίθεση με τα βινύλια – όχι τόσο στην πραγματική προτίμηση των κασετών. Ειδικότερα, πολλοί είναι πλέον οι καλλιτέχνες που προσφέρουν μέσω των επίσημων ιστοσελίδων τους υπογεγραμμένες κασέτες ή συχνά τις προωθούν μαζί με τα CD και τα βινύλιά τους.

Συνεπώς, ορισμένες φορές οι καταναλωτές δεν έχουν καν την επιλογή να μην τις δεχθούν ως μέρος της προσφοράς, ενώ κάθε φορά που διοχετεύονται στο κοινό προσμετράται ως μεμονωμένη πώληση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Σε δημοπρασία συλλεκτικά κομμάτια διάσημων μουσικών

Το τραγούδι που έσωσε εκατοντάδες από την αυτοκτονία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News