Business & Finance Δευτέρα 27/12/2021, 16:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Hedge funds: Με ποια «όπλα» θα οδηγηθούν στη νέα εποχή

Hedge funds: Με ποια «όπλα» θα οδηγηθούν στη νέα εποχή

Το νέο περιβάλλον που έχει προκύψει για τα hedge funds, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, αναλύουν η Ένωση Διαχείρισης Εναλλακτικών Επενδύσεων (AIMA) και η KPMG, παρουσιάζοντας τις αναδυόμενες τάσεις του κλάδου. 

Η σχετική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 162 διαχειριστές hedge fund, καταδεικνύει ότι ο κλάδος είναι στρατηγικά έτοιμος να επιταχύνει την έξοδο από την υγειονομικά κρίση, έχοντας στο επίκεντρο την καινοτομία και τα εξατομικευμένα προϊόντα. 

Πιο αναλυτικά: 

  • Το 49% των hedge fund έχει συμπληρώσει την παραδοσιακή επενδυτική στρατηγική με ιδιωτικές αγορές ή άλλα νέα προϊόντα ή στρατηγικές  
  • Το 32% των ερωτηθέντων διεύρυνε τις επενδυτικές ομάδες και ενίσχυσε την οργανωτική δομή, ενώ αναγνωρίζει όλο και περισσότερο τη σημασία των επενδυτικών σχέσεων  
  • Το 79% των ερωτηθέντων μεταβαίνει προς κάποια μόνιμη μορφή υβριδικής εργασίας, αν και έχει ενδοιασμούς για τα νέα μοντέλα 

Η καινοτομία των προϊόντων, που ενθαρρύνεται από τη ζήτηση των επενδυτών, αποτελεί κορυφαία ανησυχία πολλών διαχειριστών και ωθεί πολλούς από αυτούς να προσφέρουν νέες μορφές εξατομικευμένων επενδυτικών προϊόντων καθώς και να εισέρχονται σε νέα επενδυτικά πεδία, ειδικά όσον αφορά τις ιδιωτικές αγορές.  

Λίγο λιγότεροι από τους μισούς (46%) των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι τα υβριδικά προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου/ιδιωτικών κεφαλαίων θα είναι τα πιο δημοφιλή τους επόμενους 12 μήνες, με ένα επιπλέον 33% να αναφέρεται επίσης στην ιδιωτική πίστωση.  

Ενόψει του 2022, όταν ερωτήθηκαν ποιος είναι ο κύριος προβληματισμός τους για τους επόμενους 12 μήνες, το 42% των ερωτηθέντων ανέφερε το ρυθμιστικό πλαίσιο.   

Η συμμόρφωση αναμένεται να  ενισχυθεί παγκοσμίως: η ταχύτητα των ρυθμιστικών αλλαγών επιταχύνεται στην Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αμφότερες οι πλευρές προσπαθούν να χαράξουν μια νέα πορεία μετά το Brexit. Οι εταιρείες χρειάζεται να αναμετρηθούν με άγνωστα κανονιστικά πλαίσια, καθώς στρέφονται όλο και περισσότερο προς νέες επενδυτικές κατηγορίες, είτε πρόκειται για ψηφιακά αγαθά είτε για ιδιωτικές αγορές.  

Οι εποπτικές αρχές επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στη λειτουργική ανθεκτικότητα του κλάδου, ως αντίδραση στις πιέσεις που ασκούνται στην αγορά λόγω COVID-19, καθώς και στην εγκυρότητα των ισχυρισμών βιωσιμότητας των εταιρειών σε μια εποχή τεράστιας ανάπτυξης για τις επενδύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης (ESG).   

Επιπλέον, από το νέο μοντέλο λειτουργίας θα προκύψουν περαιτέρω προβληματισμοί για τους υπευθύνους συμμόρφωσης σχετικά με τους ανθρώπους και τη διαχείριση των δεδομένων σε ένα αποκεντρωμένο εργασιακό περιβάλλον. 

Στην έρευνα ,τα hedge funds ερωτήθηκαν σχετικά με το πώς προσεγγίζουν τις προκλήσεις της λειτουργίας σε ένα αποκεντρωμένο και υβριδικό περιβάλλον, καθώς και για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις δαπάνες για τεχνολογία και κυβερνοασφάλεια, τη διαχείριση δεδομένων και ταλαντούχου δυναμικού και τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών, μεταξύ άλλων θεμάτων. 

Σχεδόν το ένα τρίτο (32%) δηλώνει ότι διεύρυνε τις ομάδες των επενδυτών και ενίσχυσε τη σημασία τους για τους οργανισμούς, όσον αφορά στην άντληση κεφαλαίων και τις επενδυτικές σχέσεις. Επιπλέον, το ESG αναμένεται να παραμείνει ως μοχλός αλλαγής, αν και τα hedge funds έχουν σταματήσει επί του παρόντος να υιοθετούν περαιτέρω αυτή τη σημαντική τάση της αγοράς προϊόντων λόγω έλλειψης παγκόσμιων προτύπων και αξιοποιήσιμων δεδομένων.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News