Business & Finance Δευτέρα 27/12/2021, 15:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφγανιστάν: Οι εξαγωγές απάντηση στην οικονομική κρίση κατά τους Ταλιμπάν 

Αφγανιστάν: Οι εξαγωγές απάντηση στην οικονομική κρίση κατά τους Ταλιμπάν 

Την κατεύθυνση της ενίσχυσης των εξαγωγών προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ως μέτρο για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθισθεί η χώρα από τότε που ανέλαβαν την εξουσία. Μάλιστα διά στόματος του υφυπουργού υπουργού Εξωτερικών, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έστειλαν μήνυμα ότι η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει τη χώρα να διολισθήσει βαθύτερα στη φτώχεια. 

«Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα του Αφγανιστάν. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτόνομη οικονομική αποτελεσματικότητα είναι να δοθεί ώθηση στα εγχώρια προϊόντα και να εξαχθούν στο εξωτερικό», δήλωσε ο Σερ Μοχαμάντ Αμπάς Στανεκζάι. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η διεθνής βοήθεια συνεισφέρει περισσότερο από το 40% στην οικονομία της ασιατικής χώρας και τα σχόλια αυτά υποδεικνύουν μια μεταστροφή της κυβέρνησης αναφορικά με την οικονομική της πολιτική. Αυτή η μεταστροφή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι Ταλιμπάν στερούνται της πρόσβασης στα συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 9 δισ. δολαρίων εξαιτίας αμερικανικών κυρώσεων.

Το 2020, η αξία των εισαγωγών των βασικών προϊόντων τα οποία τα περισσότερα εισάγονται διαμορφώθηκε σε σχεδόν 9 δισ. δολάρια, ενώ η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε μόλις 800 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως αγροτικά προϊόντα, όπως κουκουνάρια και αποξηραμένα φρούτα κυρίως προς τις Κίνα, Πακιστάν και Ιράν.

Με την οικονομία σε ελεύθερη πτώση, ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πείνα, με ένα εκατομμύριο παιδιά να χάσουν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα αυτής. 

Ο Στανεκζάι για άλλη μια φορά κατηγόρησε τις ΗΠΑ για το χάος που έχει προκληθεί και απηύθυνε έκκληση προς την Ουάσιγκτον να απελευθερώσει τα κεφάλαια που ανήκουν τον λαό του Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ από τη μεριά τους έχουν καταστρώσει σχέδιο με το οποίο προσπερνούν τους Ταλιμπάν και διανέμουν βοήθεια απευθείας στους πολίτες. 

Οι Ταλιμπάν προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερη διεθνή βοήθεια εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών, έχοντας δεσμευθεί ότι τον ερχόμενο έτος θα άρουν την απαγόρευση των έφηβων κοριτσιών στα σχολεία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News