Business & Finance Δευτέρα 27/12/2021, 10:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UniCredit: Οι τράπεζες στην Ευρώπη πρέπει να… εξευρωπαϊσθούν 

UniCredit: Οι τράπεζες στην Ευρώπη πρέπει να… εξευρωπαϊσθούν 

Οι συγχωνεύσεις μεταξύ των τραπεζών στην Ευρώπη δεν πρέπει να μένουν σε εθνικό επίπεδο, αλλά να γίνονται προσπάθειες για συμφωνίες μεταξύ ιδρυμάτων από διαφορετικές χώρες, όπως υποστήριξε σήμερα Δευτέρα η UniCredit, διά στόματος του προέδρου της. 

Μιλώντας συνέντευξή του στην ημερήσια έκδοση της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, ο Πιερ Κάρλο Παντοάν, σημείωσε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα πρέπει να σκέφτονται πιο «ευρωπαϊκά», αναφορικά με τυχόν εξαγορές και συγχωνεύσεις που επιθυμούν να προβούν.

Η τοποθέτηση αυτή δόθηκε ως συνέχεια σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το αν αναμένει μετά την πανδημία να υπάρξει κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο αναφορικά με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις. «Δεν πρέπει να αφήσουμε τις τράπεζες να γίνονται όλο και περισσότερο εθνικές, από το να γίνονται πιο ευρωπαϊκές», ανέφερε.

«Υπάρχει ένα σενάριο, όχι απαραιτήτως το πιο αισιόδοξο, όπου θα υπάρξει περισσότερη συγκέντρωση στην Ιταλία και λιγότερες διασυνοριακές συμφωνίες. Κάτι τέτοιο πηγαίνει ενάντια στη ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση», συμπλήρωσε. 

Με δραστηριότητες σε 13 αγορές ανά τον κόσμο, η UniCredit είναι η μοναδική ιταλική τράπεζα η οποία σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές της γείτονος μπορεί να ανταποκριθεί ως μια συστημική τράπεζα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Αντρέα Ορσέλ, αποσύρθηκε από την προσπάθεια να αποκτήσει την Monte dei Paschi. Ερωτηθείς αν περίπτωση θα επανεξατασθεί ο Παντόαν, απάντησε ότι το παράθυρο έκλεισε και πώς η τράπεζα επικεντρώνεται στο να εφαρμόσει το στρατηγικό σχέδιο του Ορσέλ.

Βάσει των εξαγγελιών η UniCredit θα εξετάζει συμφωνίες που θα την ενδυναμώνουν και θα φέρνουν κέρδη στους επενδυτές, τα οποία έως το 2024 ευελπιστεί ότι θα ανέλθουν σε 16 δισ. ευρώ με τη μορφή μερισμάτων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Ηρακλής και Σίσυφος… στα NPLs

Τράπεζες: Πώς άντεξαν οι καταθέσεις 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News