Business & Finance Παρασκευή 24/12/2021, 20:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιαπωνία: Προϋπολογισμός ρεκόρ για δέκατο διαδοχικό έτος

Ιαπωνία: Προϋπολογισμός ρεκόρ για δέκατο διαδοχικό έτος

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε την Παρασκευή ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 940 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποτελεί ρεκόρ για ένα δέκατο διαδοχικό έτος, δίνοντας προτεραιότητα στη «μάχη» κατά της COVID-19.

Ο προϋπολογισμός, ύψους 107,6 τρισεκατομμυρίων γιεν (941,55 δισεκατομμυρίων δολαρίων), για το οικονομικό έτος που ξεκινά τον Απρίλιο του 2022 είναι μεγαλύτερος από το αρχικό σχέδιο δαπανών της Ιαπωνίας, υπογραμμίζοντας την προτεραιότητα της ανάκαμψης της οικονομίας που πλήττεται από την πανδημία.

Ωστόσο, στο ερώτημα εάν οι βαριές δαπάνες για την καταπολέμηση της COVID-19 θα μπορούσαν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αλλάξει τους στόχους της, ο υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι απάντησε αρνητικά. Ο υπουργός τόνισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη βελτίωση των δημοσιονομικών, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αξιοπιστίας της Ιαπωνίας.

Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα, τον οποίο το κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους στα τέλη Μαρτίου.

Ωστόσο, μεγαλύτερες δαπάνες σημαίνουν χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει τώρα στην κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας και στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, σύμφωνα με αναλυτές.

«Οι πολιτικοί δεν δείχνουν σημάδια ότι κάνουν προσπάθειες να αποπληρώσουν το κρατικό χρέος», δήλωσε ο Γιασουνάρι Ουένο, επικεφαλής οικονομολόγος της Mizuho Securities. «Η έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι η μεγαλύτερη παρενέργεια της άνευ προηγουμένου νομισματικής χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας».
 
Το δημόσιο χρέος στην Ιαπωνία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι υπερδιπλάσιο του μεγέθους της οικονομίας της των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο μεταξύ των ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

Ο Κισίντα έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τα δημοσιονομικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα στο μακροπρόθεσμο και ο προϋπολογισμός προβλέπει νέο δανεισμό 36,9 τρισ. γιεν το επόμενο έτος, λιγότερο από το φετινό αρχικό σχέδιο των 43,6 τρισ.γιέν. 

Ο χαμηλότερος δανεισμός θα αντικατασταθεί με υψηλότερα φορολογικά έσοδα, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά μετά από μία διετία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News