Business & Finance Τετάρτη 22/12/2021, 21:26
ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Κομισιόν: Να μην υπονομευθούν οι κανόνες για το χρέος με κίνητρα για «πράσινες» δαπάνες

Κομισιόν: Να μην υπονομευθούν οι κανόνες για το χρέος με κίνητρα για «πράσινες» δαπάνες

Η Ε.Ε. καλεί τις χώρες μέλη να μην υπονομεύσουν τους κανόνες για το χρέος με κίνητρα για πράσινες δαπάνες, με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, να τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει να είναι αξιόπιστες. 

Οι χώρες μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να παρουσιάσουν «αξιόπιστα» σχέδια για τη μείωση του χρέους τους, ακόμη και εάν τους δοθούν επιπλέον περιθώρια για να κάνουν πράσινες επενδύσεις, είπε ο Ντομπρόβσκις. 

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν διάφορες πιθανές μεταρρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με μία ιδέα να είναι ένας πράσινος «χρυσός κανόνας» που θα επιτρέπει πράσινες δαπάνες οι οποίες όμως θα είναι συνδεδεμένες με τα ελλείμματα των χωρών μελών, κάθε φορά που θα αξιολογείται η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες. 

Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση της Ε.Ε.. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογραμμίζει μεν ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει την ιδέα, όμως υποστηρίζει ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα για πράσινες δαπάνες θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με τη δέσμευση ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες μείωσης του χρέους. «Είναι σημαντικό να δούμε πως θα επιτευχθεί η διαδικασία μείωσης του χρέους προκειμένου να διασφαλιστούν δημοσιονομικά μαξιλάρια για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων», είπε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, η Γαλλία, η οποία θα αναλάβει από τον Ιανουάριο την ευρωπαϊκή προεδρία, ζητά να δοθούν κίνητρα για δημόσιε ςεπενδύσεις σε βασικούς τομείς, όπως η πράσινη μετάβαση. Το ίδιο και η Ιταλία. Ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, ζητά χαλάρωση των κανόνων ούτως ώστε να επιτραπούν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις και χαλάρωση των απαιτήσεων για μείωση του χρέους. 

Σε πρόσφατη μάλιστα συνέντευξή του, ο Τζεντιλόνι πρότεινε τη σύσταση ενός πράσινου επενδυτικού ταμείου που θα διαδεχθεί το Ταμείο Ανάκαμψης.«

Αυτή τη στιγμή, το συνολικό δημόσιο χρέος της Ε.Ε. οδεύει προς το 925 του ΑΕΠ για φέτος, με της Ιταλίας να προβλέπεται να ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ. Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι αναμένει «προσαρμογές» στους κανόνες και σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχουν προβλέψεις για μείωση του χρέους που θα είναι «αξιόπιστες και ρεαλιστικές».

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Διαβάστε επίσης:

ΕSM: «Ναι» σε έλλειμμα 3%, «όχι» σε χρέος 60% 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News