Business & Finance Τετάρτη 22/12/2021, 17:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Ελαφρώς ταχύτερα των αρχικών εκτιμήσεων το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο 

ΗΠΑ: Ελαφρώς ταχύτερα των αρχικών εκτιμήσεων το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο 

Ελαφρώς υψηλότερα κινήθηκε η αμερικανική οικονομία κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021, καθώς στην τρίτη ανάγνωση του σχετικού δείκτη οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επενδύσεις των επιχειρηματικών αποθεματικών ήταν περισσότερες. 

Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία το αμερικανικό ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 2,3% το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων για ποσοστό ανάπτυξης 2,1%. 

Η αύξηση αυτή είναι η βραδύτερη από το β΄ τρίμηνο του 2020 και την ύφεση ρεκόρ για τη μεταπολεμική ιστορία των ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία σε σχέση με το 6,3% με το οποίο αναπτύχθηκε το β΄ τρίμηνο κατέβασε αισθητά ταχύτητα, εντούτοις βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει την καλύτερη επίδοσής από το 1984, ακόμη κι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον ορθώνει εμπόδια στην ανάπτυξη όχι μόνο της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. 

Η επιβράδυνση του αμερικανικού ΑΕΠ σαφώς και έχει την εξήγησή της, καθώς οι ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια σειρά προκλήσεων στη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου. 

Καταρχάς η εμφάνιση του τυφώνα Άιντα, προκάλεσε ευρείας κλίμακας προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό. 

Παράλληλα καταγράφηκε έλλειψη στη διαθεσιμότητα νέων μοντέλων αυτοκινήτων ελέω της έλλειψης ημιαγωγών και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

Τέλος το διάστημα των τριών μηνών Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, σταδιακά αποσύρθηκαν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και οι επιδοτήσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και στις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις.  

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News