Business & Finance Τετάρτη 22/12/2021, 16:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Πρόταση νόμου για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο 

Κομισιόν: Πρόταση νόμου για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο 

Πρόταση για νόμο ο οποίος θα βοηθήσει στην εφαρμογή του ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου που έχει συμφωνηθεί από την ομάδα των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο (G20),  κατέθεσε σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων μια δέσμη κανόνων για το πώς θα υπολογίζεται αποτελεσματικά σε παγκόσμιο επίπεδο ο φορολογικός συντελεστής ύψους 15%, ούτως ώστε ο φόρος αυτός να τίθεται διαρκώς σε εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Ευρωπαίος Οικονομικός Επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι, «τον Οκτώβριο του έτους αυτού, 137 χώρες στήριξαν μια ιστορική πολυμερής συμφωνία για να μεταμορφωθεί το παγκόσμιο σύστημα εταιρικής φορολόγησης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οδηγία που προωθείται θα εξασφαλίσει ότι ο νέος μίνιμουμ 15% εταιρικός φορολογικός συντελεστής για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα εφαρμοσθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να είναι πλήρως συμβατός με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

Παράλληλα όπως ανέφερε, η Κομισιόν προτίθεται να υποβάλλει πρόταση για έναν δεύτερο νόμο στα μέσα του 2022, με σκοπό να εφαρμοσθεί το άλλο μέρος της συμφωνίας σε επίπεδο ΟΟΣΑ και G20 και αφορά την επανατοποθέτηση των φορολογικών δικαιωμάτων. 

Τα συνδυασμένα έσοδα από την εφαρμογή του νόμου σε κάθε εταιρεία εγχώρια ή πολυεθνική, θα ανέλθουν στα 750 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όπως εκτιμάει η Ε.Ε. 

Προκειμένου  να περιορισθεί ο αντίκτυπος σε ομάδες που επιδίδονται σε πραγματικές οικονομικές δραστηριότητες, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εξαιρούν από τον υπολογισμό της φορολόγησης ένα ποσό που θα ισούται με το 5% της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων και 5% της μισθοδοσίας.

Για μια μεταβατική περίοδο διάρκειας δέκα ετών, οι εξαιρέσεις θα είναι υψηλότερες, ύψους 8% για τα πάγια περιουσιακά στοιχεία και 10% για τη μισθοδοσία και τα ποσοστά αυτά θα μειώνονται σταδιακά κάθε έτος. 

Ο προτεινόμενος νόμος για να τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει να έχει εγκριθεί από τα κοινοβούλια όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε. και θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει επίσης την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News