Business & Finance Τετάρτη 22/12/2021, 13:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χόλζμαν (ΕΚΤ): Το τέλος των αγορών ομολόγων σημαίνει αύξηση επιτοκίων

Χόλζμαν (ΕΚΤ): Το τέλος των αγορών ομολόγων σημαίνει αύξηση επιτοκίων

Προειδοποιητικό σήμα προς πάσα κατεύθυνση απέστειλε εκ νέου σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διά στόματος ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου, λέγοντας ότι όταν έρθει η ώρα να μπει τέλος στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα είναι μια σοβαρή ένδειξη ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά τα επόμενα δύο τρίμηνα. 

«Φυσιολογικά αν πούμε ότι δεν χρειάζονται άλλες αγορές ομολόγων διότι οι προσδοκίες μας για τον πληθωρισμό είναι πλησίον ή άνω του 2% για το 2023 και το 2024, τότε σίγουρα αυτό θα είναι ένα ισχυρό σήμα ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν το ερχόμενο ή στα δύο ερχόμενα τρίμηνα», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χόλζμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις προέβη ακόμη ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ωστόσο τοποθετήθηκε σε σχέση με τον πληθωρισμό και τα πρωτοφανή επίπεδα στα οποία κινείται. 

Σύμφωνα με την Ισαμπέλ Σνάμπελ, οι τιμές καταναλωτή θα υποχωρήσουν το επόμενο έτος, ωστόσο όπως επισήμανε ο ρυθμός πτώσης τους και η διάρκεια αυτής είναι αβέβαιες. 

Την περασμένη εβδομάδα μετά τη συνεδρίασή της που ήταν και η τελευταία για το 2021, η ΕΚΤ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει υπό του 2% κατά το δ΄ τρίμηνο του 2022, ωστόσο τα σχόλια της Σνάμπελ υποδεικνύουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα αναφορικά με αυτή την εκτίμηση. 

«Γνωρίζουμε ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλός για μια συγκεκριμένη χρονική περιόδο, όπως επίσης ότι θα υποχωρήσει στη διάρκεια του επόμενου έτους. Είμαστε λιγότερο σίγουροι αναφορικά με το πόσο γρήγορη και πόσο ισχυρή θα είναι αυτή η υποχώρηση», τόνισε η επικεφαλής για τις λειτουργίες των αγορών στην ΕΚΤ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χόλζμαν (ΕΚΤ): Θα αντιδράσουμε άμεσα εάν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός

Σεντένο (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός προκαλεί αβεβαιότητα, χρειάζεται προσοχή 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News