Business & Finance Τετάρτη 22/12/2021, 12:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Χαμηλότερα του εκτιμήσεων το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο 

Βρετανία: Χαμηλότερα του εκτιμήσεων το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο 

Με βραδύτερους ρυθμούς από το αναμενόμενο κινήθηκε η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021, σε ένα διάστημα κατά το οποίο η μετάλλαξη Όμικρον δεν είχε κάνει ακόμη την εμφάνισή της. Η εξέλιξη αυτή είναι σίγουρο πώς θα προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Τζόνσον αναφορικά με την πορεία της βρετανικής οικονομία κατά το τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς που σε λίγο ολοκληρώνεται. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), το βρετανικό ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 1,3% το διάστημα Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για ανάπτυξη της τάξεως του 1,3%. 

Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο κατέβασε αισθητά ταχύτητα, από τη στιγμή που το β΄ τρίμηνο αναπτύχθηκε κατά 5,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ONS.

Η μετάλλαξη Όμικρον που μαίνεται σε όλο τον κόσμο, έχει επιφέρει ένα κύμα σκεπτικισμού για πώς θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία γενικότερα, ειδικότερα αν τεθούν σε εφαρμογή νέα περιοριστικά μέτρα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι υπάρχουν σχέδια για νέα μέτρα, ωστόσο πιθανότατα θα τεθούν σε ισχύ μετά τα Χριστούγεννα. Από την άλλη Σκωτία και Ουαλία ήδη έχουν βάλει σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα. 

«Αν και η οικονομία έχει δείξει σημάδια αντοχής με κάθε νέο κύμα της πανδημίας και των περιορισμών που έφεραν, το ενδεχόμενο να έρθει νέα δέσμη μέτρων τον Ιανουάριο, σκιάζει τις προοπτικές για το ΑΕΠ», σημειώνει η Βέθανι Μπέκετ, οικονομολόγος στην Capital Economics.

Ένα στοιχείο που χρήζει προσοχής, σύμφωνα με την ONS είναι η στροφή των νοικοκυριών στις αποταμιεύσεις τους στις οποίες προέβησαν κατά τη διάρκεια των lockdowns για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες τους. Το ποσοστό των αποταμιεύσεων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου υποχώρησε στο 8,6% σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα, από σχεδόν 11% κατά το β΄ τρίμηνο του 2021. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News