Business & Finance Τρίτη 21/12/2021, 21:40
ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΣΚΑΦΗ

Σούπερ γιοτ: Σε επίπεδα ρεκόρ οι κατασκευές και παραγγελίες – Ελλείψεις σε πληρώματα και πρώτες ύλες

Σούπερ γιοτ: Σε επίπεδα ρεκόρ οι κατασκευές και παραγγελίες – Ελλείψεις σε πληρώματα και πρώτες ύλες

Περισσότερα από 1.000 σούπερ γιοτ βρίσκονται αυτή τη στιγμή είτε σε διαδικασία κατασκευής ή έχει γίνει η παραγγελία τους, καθώς οι πλούσιοι παγκοσμίως αναζητούν καταφύγιο από την Covid-19 μακριά από το συνωστιμό και τα πλήθη. 

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βιβλίο Παραγγελιών για το 2022 της Boat International, ο αριθμός ρεκόρ των 1.024 σούπερ γιοτ – όπως χαρακτηριστικά ορίζεται ένα γιοτ μήκους άνω των 80 ποδών – βρίσκεται υπό κατασκευή ή σε παραγγελία, αυξημένος κατά 25% σε σχέση με πέρυσι και ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ το 2008. Με τα ναυπηγεία να προσπαθούν να συμβαδίσουν με τη ζήτηση, οι πλούσιοι αγοραστές ενημερώνονται ότι πρέπει να περιμένουν τρία έως πέντε χρόνια για την ολοκλήρωση ενός σούπερ γιoτ. 

«Τα ναυπηγεία εργάζονται σε εντατικούς ρυθμούς. Εχουν βάλει τα δυνατά τους για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των πελατών, αλλά δεν είναι εύκολο», δήλωσε ο Τζόναθαν Μπέκετ, διευθύνων σύμβουλος της Burgess, εταιρείας διαχείρισης σκαφών αναψυχής. 

Από το νέο γιοτ μήκους 416 ποδιών του Τζεφ Μπέζος έως το Project Black Shark, ένα μυστηριώδες σκάφος μήκους 252 ποδών σχεδιασμένο σαν να έχει «δέρμα σαν καρχαρία», ο τεράστιος αριθμός και το μέγεθος των υπό κατασκευή σκαφών είναι άνευ προηγουμένου, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου. Το συνολικό μήκος των σούπερ γιοτ που έχει προγραμματιστεί να παραδοθούν έως το 2026 θα εκτείνεται σε περισσότερα από 24 μίλια, σύμφωνα με τη Boat International.

Τα σούπερ γιοτ μπορεί να κοστίζουν από 2 εκατομμύρια έως 3 εκατομμύρια δολάρια φθάνοντας άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του σκάφους.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προέρχεται από τις ΗΠΑ, όπου η ραγδαία άνοδο των χρηματιστηρίων, οι επιτυχημένες IPO, οι συμφωνίες SPAC και τα κρυπτονομίσματα έχουν δημιουργήσει πλούτο τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναφέρει ο Μπέκετ. Οι ΗΠΑ έχουν 500 περισσότερους δισεκατομμυριούχους τώρα από ό,τι πριν από την πανδημία, κλείνοντας τη χρονιά με περίπου 2.755, σύμφωνα με το Forbes.

Η βιασύνη για αγορά σούπερ γιοτ έχει δημιουργήσει ελλείψεις σε πληρώματα, αποβάθρες και ναυπηγεία. Οι κατασκευαστές σκαφών αναψυχής σε όλο τον κόσμο – αλλά κυρίως σε Ιταλία, Ολλανδία και  Γερμανία – βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις εργατικού δυναμικού, ελλείψεις πρώτων υλών και περιορισμένους χώρους ελλιμενισμού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Σούπερ γιοτ: Νο.1 προορισμός η Ελλάδα – Πόσα πλέουν σε Αιγαίο και Ιούνιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News