Business & Finance Τρίτη 21/12/2021, 15:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νορβηγία: Το ταμείο δημόσιας περιουσίας δίνει «ευκαιρία» στις ρυπογόνες εταιρείες

Νορβηγία: Το ταμείο δημόσιας περιουσίας δίνει «ευκαιρία» στις ρυπογόνες εταιρείες

Το μεγαλύτερο ταμείο διαχείρισης δημόσιας περιουσίας στον κόσμο, αυτό της Νορβηγίας, με ανακοίνωσε που εξέδωσε σήμερα Τρίτη, έκανε γνωστό ότι δεν θα διαφοροποιείται από τις επενδύσεις σε εταιρείες που έχει πραγματοποιήσει και ρυπαίνουν το περιβάλλον. Αντιθέτως θα ασκεί περισσότερη πίεση ούτως ώστε οι εταιρείες αυτές να στραφούν σε πρακτικές και πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον. 

Αυτό συνιστά μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού του, να έχει καταστήσει τις επενδύσεις στο χαρτοφυλάκιό του (επί του παρόντος η αξία του ανέρχεται στο 1,4 τρισ. δολάρια) κλιματικά ουδέτερες έως το 2050, καθώς όπως οι περισσότεροι μακροπρόθεσμοι επενδυτές αναζητούν τρόπους για να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα αναφορικά με την κλιματική αλλαγή. 

Στην περίπτωση όμως που διαπιστώσει ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα των εταιρειών δεν είναι βιώσιμα, τότε θα διαφοροποιείται από τις επενδύσεις αυτές, όπως διευκρίνισε ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας που είναι αυτή που έχει υπό την εποπτεία της το ταμείο διαχείρισης κρατικής περιουσίας.  

Το εν λόγω ταμείο επενδύει τα έσοδα του νορβηγικού κράτους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σε μετοχές, ομόλογα, ακίνητα και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο αγγίζουν τις 9.100, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό 1,4% επί του συνόλου των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ταμείου, το αποτύπωμα των ρύπων άνθρακα από τις επενδύσεις του το 2019 ανήλθε στους 107,6 εκατ. τόνους, όταν ολόκληρη η Νορβηγία την ίδια χρονιά παρήγαγε σχεδόν το ήμισυ του όγκου αυτού. 

Τον περασμένο Αύγουστο, μια επιτροπή που διορίστηκε από την κυβέρνηση πρότεινε το ταμείο θα πρέπει να πιέσει τις εταιρείες στις οποίες επενδύει να μειώσουν να φέρουν τις εκπομπές ρύπων τους στο μηδέν μέχρι το 2015, βάσει της Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Ο Γιόνας Γκαχρ Στέρε, τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης και τώρα πρωθυπουργός, είχε δηλώσει ότι η σύσταση της επιτροπής θα ενταχθεί στην εντολή του ταμείου.

Σήμερα Τρίτη, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Νορβηγίας Όεϊστέιν Μπόρσουμ, ανέφερε ότι η τράπεζα υποστηρίζει τη σύσταση της επιτροπής, όμως η στήριξη αυτή δεν πρέπει να ερμηνευθεί «ως σχέδιο αποεπένδυσης από εταιρείες με υψηλές εκπομπές ρύπων».

«Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας», και αντ’ αυτού, το ταμείο θα παραμείνει «ενεργός μέτοχος», ξεκαθάρισε σε ομιλία του.
Αναφερόμενος σε κλάδους με υψηλές εκπομπές, όπως η παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου, η Boersum υποστήριξε ότι «τα προϊόντα τους θα εξακολουθούν να χρειάζονται στην οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

«Επομένως, μεγάλο μέρος του διαλόγου μας για τα σχέδια μετάβασης αφορά τις τεχνολογικές προόδους και τις απαραίτητες επενδύσεις. Επικαλούμαστε επίσης την ανάγκη για τη θέσπιση προτύπων, όπως και το θέμα της άσκησης πίεσης, που είναι μια μεγάλη πρόκληση», κατέληξε.

moneyreview.gr με πληφοφορίες από Reuyters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News