Business & Finance Κυριακή 13/12/2020, 19:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Credit positive για την Pfizer η έγκριση του εμβολίου 

Moody’s: Credit positive για την Pfizer η έγκριση του εμβολίου 

Ως θετικό γεγονός για το πιστωτικό προφίλ της Pfizer χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την άδεια για χρήση έκτακτης ανάγκης του εμβολίου που αναπτύσσει με τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNTech από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, σε έκθεση την οποία δημοσιοποίησε σήμερα Κυριακή κι ενώ τα εμβόλια βρίσκονται καθ’ οδόν προς τα κέντρα εμβολιασμού στις ΗΠΑ. 

Ο οίκος διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας (Α2), ενώ διατήρησε και το outlook σταθερό, καθώς όπως επισημαίνει οι εγκρίσεις και από άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, δίνει σαφές προβάδισμα στην Pfizer στη διανομή του εμβολίου.  

Όπως επισημαίνει ο οίκος η έγκριση του εμβολίου είναι credit positive καθώς τα κέρδη και οι ταμειακές ροές αναμένεται να ενισχυθούν από τις πωλήσεις των εμβολίων. Οι προοπτικές για τα κέρδη και τα έσοδα της εταιρείας είναι θετικές, από τη στιγμή που έχει τιμολογήσει το εμβόλιο με περιθώριο κέρδους, καθώς σε αντίθεση με άλλες φαρμακοβιομηχανίες η Pfizer δεν δεσμεύτηκε ποτέ να διανείμει το εμβόλιο απουσία κέρδους.

Η Moody’s αναμένει τα έσοδα να διαμορφωθούν σε τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια το 2021, με βάση τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα κι ενώ τα κρούσματα ανά τον κόσμο δεν παρουσιάζουν υποχώρηση. 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δεσμευθεί να αγοράσει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου με κόστος ύψους 1,95 δισ. δολαρίων και μπορεί να αγοράσει έως και 500 εκατ. επιπλέον δόσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να αγοράσει 200 εκατ. δόσεις, με δυνατότητα για 100 εκατ. δόσεις επιπλέον, αλλά σε άγνωστες τιμές. Η Pfizer και η BioNTech έχουν στόχο να κατασκευάσουν έως και 50 εκατ. δόσεις έως το τέλος του 2020 και έως 1,3 δισ. δόσεις έως το τέλος του 2021. Η πώληση ολόκληρης της παραγωγής πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα έσοδα πολύ πάνω από την εκτίμηση των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του οίκου. Ωστόσο παράγοντες όπως ο ανταγωνισμός, η τιμολόγηση, η δημόσια αποδοχή και η άγνωστη διάρκεια και σοβαρότητα της πανδημίας είναι βασικές μεταβλητές που θα επηρεάσουν τη ζήτηση καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2021.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News