Business & Finance Τρίτη 21/12/2021, 13:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Απαισιόδοξοι οι καταναλωτές εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον 

Γερμανία: Απαισιόδοξοι οι καταναλωτές εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον 

Η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο να τεθούν σε εφαρμογή νέα lockdowns, έχει σκορπίσει ένα κύμα απαισιοδοξίας μεταξύ καταναλωτών στη Γερμανία, την ώρα που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπη με τον ενδεχόμενο τεχνικής ύφεσης. 

Σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών GfK, το καταναλωτικό κλίμα για τον Ιανουάριο επιδεινώθηκε περαιτέρω, καθώς ο σχετικός του δείκτη από ένα δείγμα 2.000 πολιτών υποχώρησε στο -6,8, από -1,8% τον Δεκέμβριο.

Το επίπεδο αυτό συνιστά τη χαμηλότερη ανάγνωση του δείκτη από τον περασμένο Ιανουάριο εποχή που επίσης η πανδημία μαινόταν και είναι επίσης μια υποχώρηση πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το -2,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. 

Όπως και να έχει οι προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία μόνο ευοίωνες δεν είναι.

Τι ινστιτούτο ερευνών με έδρα το Βερολίνο DIW, έχει δηλώσει ότι αναμένει η οικονομία να υποχωρήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. 

Στο ίδιο κλίμα και το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, το οποίο νωρίτερα μέσα στον Δεκέμβριο εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα υποχωρήσει κατά 0,5% κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2021 και θα μείνει στάσιμη στη διάρκεια του α΄ τριμήνου του επόμενου έτους.

Αν συμβεί αυτό, τότε η γερμανική οικονομία θα εισέλθει σε τεχνική ύφεση, θα καταγράψει δηλαδή αρνητικούς ρυθμούς για δύο διαδοχικά τρίμηνα. 

Σήμερα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί των δεκαέξι ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας, θα συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν για τυχόν επιπλέον περιοριστικά μέτρα. 

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι πιο αυστηροί περιορισμοί στις προσωπικές επαφές, όπως και επιτάχυνση της καμπάνιας για τον εμβολιασμό, μετά τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα φέρει κρίσιμες υποδομές της χώρας σε σημείο καμπής. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Ο Joachim Nagel νέος κεντρικός τραπεζίτης – Ποιος είναι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News