Business & Finance Τρίτη 21/12/2021, 08:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αυτή τη χώρα, τα Χριστούγεννα κρατούν 4 μήνες

Σε αυτή τη χώρα, τα Χριστούγεννα κρατούν 4 μήνες

Είναι ένα φαινόμενο που το βλέπουμε σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα τελευταία: Η περίοδος των χριστουγεννιάτικων εορτών έρχεται όλο και πιο νωρίς. 

Παραδοσιακά, οι γιορτές διαρκούσαν το πολύ δύο εβδομάδες, όπως άλλωστε λέει εδώ και αιώνες και το χριστουγεννιάτικο τραγούδι «The 12 Days of Christmas». Όμως πλέον, ο Δεκέμβριος θεωρείται ο μήνας αφιερωμένος στα Χριστούγεννα, με την εμπορευματοποίηση της γιορτής να υπαγορεύει, τα τελευταία χρόνια, την έναρξη των στολισμών και των εορταστικών εκδηλώσεων από τον Νοέμβριο. 

Στις Φιλιππίνες, όμως, οι γιορτές διαρκούν τέσσερις μήνες. Όπως λέει στο CNBC ο Robert Blancaflor, πρόεδρος της εταιρείας εκδηλώσεων Robert Blancaflor Group στη Μανίλα, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στη χώρα για όλους τους μήνες που τελειώνουν σε «‘βριος», δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο. 

Σε αυτή τη χώρα, τα Χριστούγεννα κρατούν 4 μήνες-1
φωτ.: AP

«Τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη γιορτή στις Φιλιππίνες και η χώρα  μας τα γιορτάζει για περισσότερο καιρό από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο. Μπορείτε να φανταστείτε ένα ολόκληρο έθνος να μοιράζεται πρόθυμα ζεστασιά και αγάπη για τόσο πολύ;», λέει ο Blancaflor. «Όπου και εάν κοιτάξεις, είναι απλά και αληθινά Χριστούγεννα». 

Βέβαια, τα πάρτι δεν τελειώνουν τον Δεκέμβριο. «Ο πυρετός των Χριστουγέννων αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και τελειώνει την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου», λέει η Marot Nelmida-Flores, καθηγήτρια φιλιππινέζικων σπουδών στο University of the Philippines Diliman.

Όμως, πρόκειται για «πρόσφατο φαινόμενο», όπως προσθέτει. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την εμπορευματοποίηση της γιορτής. 

«Με την εξάπλωση των εμπορικών κέντρων, πρώτα στην πόλη της Μανίλας και μετά πολλαπλασιάστηκαν στις επαρχίες, τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα άρχισαν να ακούγονται λίγο μετά την ημέρα των Αγίων Πάντων, την 1η Νοεμβρίου», σημειώνει ο Joven Cuanang, νευρολόγος και προσωπικότητα του πολιτισμού στις Φιλιππίνες. «Αυτό έγινε για να δελεαστεί ο κόσμος να αρχίσει να ψωνίζει τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Κινητήριος δύναμη ήταν το εμπόριο», εξηγεί.

Σε αυτή τη χώρα, τα Χριστούγεννα κρατούν 4 μήνες-2
φωτ.: AP

Τα καταστήματα που αρχίζουν να πουλάνε εμπορεύματα που έχουν σχέση με τα Χριστούγεννα πολύ νωρίτερα είναι ένα φαινόμενο που συναντάται πλέον σε όλο τον κόσμο. Και ενώ σε πολλές χώρες επικρίνονται, οι Φιλιππινέζοι τα «αγκαλιάζουν». 

«Οι Φιλιππινέζοι αρχίζουν να φτιάχνουν τα parol, δηλαδή χριστουγεννιάτικα φανάρια, από τον Σεπτέμβριο κιόλας», λέει η Nelmida-Flores. 

Ένας ακόμα λόγος που ενισχύει τη χαρά των γιορτών είναι η επιστροφή των «balikbayan», των περίπου 2,2 εκατ. Φιλιππινέζων που δουλεύουν στο εξωτερικό. Οι Φιλιππινέζοι μετανάστες έστειλαν σχεδόν 30 δισ. δολάρια πίσω στην πατρίδα τους το 2020, δηλαδή το 10% του ΑΕΠ της χώρας. 

Όμως φέτος, πολλοί από αυτούς, που δουλεύουν σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Χονγκ Κονγκ, δεν θα ταξιδέψουν λόγω της πανδημίας. 

Πολλές οικογένειες θα γιορτάσουν και φέτος με τους αγαπημένους τους μέσω βιντεοκλήσης. 

Ήδη, πάντως, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί παίζουν αγγλικά και ντόπια χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τον Σεπτέμβριο, όταν και στήθηκαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και οι στολισμοί. Τα φεστιβάλ και τα καλλιστεία, που είναι πολύ δημοφιλή στις Φιλιππίνες, ξεκινούν τον Οκτώβριο. 

Στο ξενοδοχείο Peninsula της Μανίλα, οι σχεδιασμοί για τα Χριστούγεννα ξεκινούν τον Ιούνιο. Η Nina Halley, ιδρύτρια της εταιρείας λουλουδιών και διακοσμήσεων The Love Garden, αρχίζει να παίρνει τις παραγγελίες για τα Χριστούγεννα τον Ιούλιο. 

Σε αυτή τη χώρα, τα Χριστούγεννα κρατούν 4 μήνες-3
φωτ.: AP

Και παρότι η μέση θερμοκρασία τον Δεκέμβριο στη χώρα είναι 25 βαθμοί Κελσίου, οι Φιλιππίνες εισάγουν έλατα από την Ευρώπη, καθώς ο κόσμος επηρεάζεται από το δυτικό στυλ και ζητά έλατα, κουκουνάρια και αποξηραμένα πορτοκάλια στη διακόσμηση. 

Η θρησκεία αποτελεί τη βάση της μακράς εορταστικής περιόδου, καθώς το 92% των Φιλιππινέζων είναι χριστιανοί. Η χώρα γιορτάζει τα 500 έτη χριστιανισμού της.

«Οι Φιλιππινέζοι είναι ένας χαρούμενος λαός. Θα βρουν κάθε δικαιολογία για να γιορτάσουν, να ετοιμάσουν φαγητά, να μαζευτούν γύρω από το τραπέζι, να τραγουδήσουν, τα χορέψουν και να είναι ευτυχισμένοι», εξηγεί η Halley. 

Όπως σημειώνει ο Blancaflor, τα Χριστούγεννα βγάζουν στην επιφάνεια τα καλύτερα χαρακτηριστικά των Φιλιππινέζων: Τη φιλοξενία, τη γενναιοδωρία, τη δημιουργικότητα και την αφοσίωση στην οικογένεια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης: 

Ο Άι Βασίλης είναι δημιούργημα της Coca-Cola: Ο «πόλεμος» για τα Χριστούγεννα

Τι σημαίνει να είσαι ο φύλακας του πιο δημοφιλούς χριστουγεννιάτικου δέντρου στον κόσμο;

Το δώρο που κανείς δεν σκέφτεται – Το θέλουν 6 στους 10

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News