Business & Finance Δευτέρα 20/12/2021, 20:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε πτώση άνω του 4% – Φόβοι για την ενεργειακή ζήτηση

Πετρέλαιο: Σε πτώση άνω του 4% – Φόβοι για την ενεργειακή ζήτηση

Βουτιά μεγαλύτερη του 4% σημείωσαν οι τιμές πετρελαίου στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον σε Ευρώπη και ΗΠΑ προκάλεσαν νέο «κύμα» ανησυχιών για τις προοπτικές της ζήτησης. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε 4% κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη διολίσθησε στα 67,55 δολάρια το βαρέλι με πτώση 4,7%. Και οι δύο τιμές διολίσθησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου. «Πρόκειται για μία απότομη αντίδραση στην εξάπλωση των κρουσμάτων και στον φόβο νέων περιοριστικών μέτρων σε ολόκληρη την Ευρώπη», σημείωσε ο Αντριου Λίποου της Lipow Oil Associates. 

Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν παρότι η Moderna ανακοίνωσε ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 φαίνεται να προστατεύει αποτελεσματικά από τη μετάλλαξη Όμικρον όπως έδειξαν εργαστηριακές μελέτες. 

Παρά την πτώση των τιμών πετρελαίου, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάζ μπιν Σαλμάν προειδοποίησε ξανά για πιθανή ενεργειακή κρίση εξαιτίας της μείωσης των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα. 

Ο ίδιος προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα υποχωρήσει κατά 30 εκατ.βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη της δεκαετίας, επειδή δεν έχουν τοποθετηθεί νέα κεφάλαια στην άντληση και στην αξιοποίηση νέων ενεργειακών πηγών, που σημαίνει μία παραγωγή μικρότερη των 70 εκατ. βαρελιών ημερησίως. 

Την ίδια άποψη έχει και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία δεν βλέπει την παγκόσμια ζήτηση να υποχωρεί από τα προ της πανδημίας επίπεδα έως το 2030. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News