Business & Finance Δευτέρα 20/12/2021, 16:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας αριστερός πρόεδρος στην έδρα του λατινοαμερικανικού νεοφιλελευθερισμού

Ένας αριστερός πρόεδρος στην έδρα του λατινοαμερικανικού νεοφιλελευθερισμού

Ένας αριστερός πρόεδρος σε μια χώρα όπου κατά πολλούς εφαρμόστηκε ένα ιδιότυπο πείραμα νεοφιλελευθερισμού. Ο λόγος για τον Γκάμπριελ Μπόριτς, ο οποίος σε ηλικία 35 χρονών έγινε ο νεότερος πρόεδρος της Χιλής. 

Ο Μπόριτς κατάφερε να κερδίσει τον υποψήφιο της δεξιάς παράταξης, Χοσέ Αντόνιο Κάστε, με διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων (56% – 44%). Πρόκειται για την πρώτη νίκη της αριστεράς από την εποχή του Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος «έπεσε» από τη χούντα του Αουγούστο Πινοσέτ. 

Ο νέος πρόεδρος της Χιλής, η οποία έχει ταλαιπωρηθεί όσο καμία άλλη χώρα από τα πραξικοπήματα του β’ μισού του 20ου αιώνα (από το 1973 έως το 1990), διαμηνύει χαρακτηριστικά ότι θα διασφαλίσει τη δημοκρατία, θα περιορίσει το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο και θα καταργήσει όλες τις συνταγματικές διατάξεις της εποχής Πινοσέτ. 

Τα τελευταία χρόνια η χώρα της Νότιας Αμερικής μαστίζεται από μια τεράστια οικονομική ανισότητα και μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, οι οποίες έχουν πυροδοτήσει διαδοχικά κύματα διαδηλώσεων και κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Στην ομιλία του, ο Μπόριτς διαμήνυσε ότι αναλαμβάνει τη δουλειά, έχοντας ταπεινότητα και «τεράστιο αίσθημα ευθύνης», ενώ ξεκαθάρισε ότι θα «παλέψει σθεναρά ενάντια στα προνόμια των λίγων». 

«Έχουμε μια τεράστια πρόκληση. Γνωρίζω ότι διακυβεύεται το μέλλον της χώρας μας, γι’ αυτό εγγυώμαι ότι θα είμαι ένας πρόεδρος που νοιάζεται για τη δημοκρατία, ακούει περισσότερο, μιλάει λιγότερο, επιδιώκει την ενότητα και φροντίζει τις καθημερινές ανάγκες του λαού» δήλωσε ενώπιον των πιστών οπαδών του. 

Ένας αριστερός πρόεδρος στην έδρα του λατινοαμερικανικού νεοφιλελευθερισμού-1
* Πανηγυρισμοί για την εκλογή του Μπόριτς (Φωτ. AP)

Η Χιλή αυτή την στιγμή διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερες δείκτες οικονομικής ανισότητας, καθώς το 1% του πληθυσμού κατέχει το 25% του εθνικού πλούτου. 

Ο νέος πρόεδρος επεσήμανε ότι θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, διευρύνοντας τα κοινωνικά δικαιώματα και μεταρρυθμίζοντας τα συστήματα συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης. 

Παράλληλα, έχει θέσει ως στόχο τη μείωση της εργασιακής εβδομάδας από 50 σε 45 ώρες, καθώς και την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και της πράσινης ενέργειας. 

«Δεν θα αφήνουμε πλέον τους φτωχούς να πληρώνουν το τίμημα της ανισότητας» ανέφερε, μεταξύ άλλων.  

Παρά την επικράτησή του, ο Μπόριτς καλείται να διαχειριστεί μια εξαιρετικά εύθραυστη ισορροπία στο Κογκρέσο, ενόσω η χώρα παραμένει διχασμένη. Κάτι που αποτυπώθηκε και στους δύο υποψήφιους προέδρους. 

Ο Μπόριτς ήταν ηγέτης του φοιτητικού κινήματος, ενώ ο Αντόνιο Κάστε δεν έχει διστάσει να επαινέσει το καθεστώς Πινοσέτ, μία από τις πλέον απολυταρχικές χούντες διεθνώς: ο αριθμός των θυμάτων της δικτατορίας ξεπερνάει τους 40.000. 

Ένας αριστερός πρόεδρος στην έδρα του λατινοαμερικανικού νεοφιλελευθερισμού-2
*Ο Αντόνιο Κάστε παραδέχθηκε την ήττα του (Φωτ. AP)

Για πολλούς αναλυτές, το χθεσινό αποτέλεσμα της κάλπης ήταν ένα φυσικό αποτέλεσμα των τελευταίων ετών. Οι κοινωνικές διαμαρτυρίες κορυφώθηκαν το 2019, με αφορμή την αύξηση του κόστους μεταφορών. Έναν χρόνο αργότερα, οι Χιλιανοί ψήφισαν υπέρ της πλήρους κατάργησης του συντάγματος της εποχής Πινοσέτ. 

Ο νέος πρόεδρος, επομένως, πριν από την αντιμετώπιση της ανισότητας και τη διασφάλιση της δημοκρατίας, έχει να αντιμετωπίσει μια ακόμη δυσκολότερη πρόκληση. Να πάρει με το μέρος του τα εκατομμύρια των Χιλιανών, τα οποία ψήφισαν τον ακροδεξιό -κατά πολλούς- Αντόνιο Κάστε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News