Business & Finance Δευτέρα 20/12/2021, 10:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Στον αέρα το Build Back Better – Υποβαθμίσεις για ΑΕΠ

ΗΠΑ: Στον αέρα το Build Back Better – Υποβαθμίσεις για ΑΕΠ

Άμεσες είναι οι υποβαθμίσεις στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, αφότου ο Γερουσιαστής Τζο Μάντσιν έκανε γνωστό ότι καταψηφίζει το ύψους 1,75 τρισ. δολαρίων νομοσχέδιο Build Back Better Act του Τζο Μπάιντεν. 

Η Goldman Sachs ενημέρωσε τους πελάτες της την Κυριακή ότι δεν θεωρεί πια ότι το βασικό αυτό νομοσχέδιο του Μπάιντεν θα περάσει από το Κογκρέσο, λόγω της διαφωνίας του γερουσιαστή των Δημοκρατικών για την Δυτική Βιρτζίνια. 

«Μία αποτυχία ψήφισης του BBB έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη»,  έγραφε η Goldman Sachs στην έκθεσή της. 

Επικαλούμενη το επαπειλούμενο ναυάγιο του Build Back Better, η Goldman Sachs υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 στο 2% από το 3% προηγουμένως. 

Επίσης, ο οίκος υποβάθμισε την εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο στο 3% από 3,5% και για το τρίτο τρίμηνο στο 2,75% από το 3%. 

«Με τον πληθωρισμό να φτάνει ακόμα και στο 7% τους επόμενους μήνες σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, πριν να αρχίσει να υποχωρεί, οι πληθωριστικές ανησυχίες τις οποίες ο Γερουσιαστής Μάντσιν και άλλοι έχουν ήδη εκφράσει αναμένεται να επιμείνουν, κάνοντας την ψήφιση (του Build Back Better) πιο δύσκολη», σημείωσαν οι οικονομολόγοι. «Η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται επίσης να στρέψει την πολιτική προσοχή ξανά στα ζητήματα που σχετίζονται με τον ιό και μακριά από τις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News