Business & Finance Παρασκευή 17/12/2021, 18:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία – Χρηματιστήριο: Αναστολή διαπραγμάτευσης και βουτιά 8%

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα - Ανένδοτος ο Ερντογάν

Τουρκία – Χρηματιστήριο: Αναστολή διαπραγμάτευσης και βουτιά 8%

Διέκοψε τις συναλλαγές το τουρκικό χρηματιστήριο νωρίτερα σήμερα, με τη νομισματική κρίση της χώρας σε πλήρη εξέλιξη, πλήττοντας τόσο τις μετοχές όσο και τα ομόλογα. «Η κεντρική τράπεζα έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο».

Ειδικότερα, το τουρκικό χρηματιστήριο ανέστειλε προσωρινά τη διαπραγμάτευση του βασικού δείκτη Bist 100, μετά την ελεύθερη πτώση του κατά 5%. Στην επανέναρξη των συναλλαγών, καταγράφηκε βουτιά 8%.

Με την κεντρική τράπεζα να μειώνει ξανά τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τρέχει με ρυθμό πάνω από 20%, η τουρκική λίρα υποχώρησε ακόμη ένα 7%, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό – πάνω από 17 λίρες το αμερικανικό δολάριο.

«Η κεντρική τράπεζα έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο», τονίζουν αναλυτές, μπροστά στην κατά γενική ομολογία ανορθόδοξη πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος «πολιορκεί» την κεντρική τράπεζα, προκαλώντας μεγάλη κρίση στην τουρκική οικονομία και εκνευρισμό στις τουρκικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες είναι εκτεθειμένες στον δανεισμό με ξένο νόμισμα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αναλυτές εκφράζουν φόβους ακόμη και για bank run στην τουρκική οικονομία. 

moneryeview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Αύξηση 50% του κατώτατου μισθού το 2022

Τουρκία: Μείωση 100 μ.β. στα επιτόκια, πέφτει η λίρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News