Business & Finance Παρασκευή 17/12/2021, 13:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Δεν παρατείνει το μέτρο κεφαλαιακής ελάφρυνσης των τραπεζών 

ΕΚΤ: Δεν παρατείνει το μέτρο κεφαλαιακής ελάφρυνσης των τραπεζών 

Δεν θα παρατείνει πέραν του 2021 το μέτρο κεφαλαιακής ελάφρυνσης των τραπεζών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ένα μέτρο με το οποίο τους επέτρεπε να λειτουργούν με τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας υπό του 100%, καθώς όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση δεν διακρίνει ότι υπάρχει πλέον ανάγκη για επέκτασή του.

Τον Μάρτιο του 2020 η ΕΚΤ ενθάρρυνε τις τράπεζες να κάνουν χρήση των αποθεματικών τους προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία και παράλληλα δεσμεύθηκε ότι θα τους επιτρέψει να λειτουργούν με τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας κάτω του 100% τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021, ώστε να τους δοθεί αρκετός χρόνος για να αναπληρώσουν τα αποθέματα ασφαλείας.

Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας μιας τράπεζας είναι η σχέση μεταξύ των αποθεματικών υψηλής ποιότητας μιας τράπεζας και των ταμειακών εκροών που μπορεί να αντιμετωπίσει σε μια περίοδο 30 ημερών κατά την οποία θα υπάρχει πίεση στη ρευστότητα. 

Οι τράπεζες πρέπει να διατηρούν τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας άνω του 100% σε κανονικές περιόδους, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τα αποθεματικά αυτά σε περίπτωση που υπάρχουν πιέσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία μιας τράπεζας με υψηλή ρευστότητα πρέπει τουλάχιστον να ταιριάζουν με τις εκροές που αναμένει για μια περίδο 30 ημερών. 

Από τη στιγμή που το μέτρο ελάφρυνσης που υιοθετήθηκε στην αρχή της πανδημίας δεν θα παραταθεί, η ΕΚΤ αναμένει από όλες τις τράπεζες να έχουν τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας άνω του 100% από την 1η Ιανουαρίου 2022. Επί του παρόντος, ο συνολικός δείκτης κάλυψης ρευστότητας των τραπεζών υπό την εποπτεία της ΕΚΤ διαμορφώνεται περί του 170%, από περίπου 140% πριν από την πανδημία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News