Business & Finance Τετάρτη 15/12/2021, 07:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύμα εκδόσεων νέων εταιρικών ομολόγων αναμένεται το 2022

Στόχος, να «κλειδώσουν» φθηνότερο δανεισμό προτού διευρυνθούν τα spreads

Κύμα εκδόσεων νέων εταιρικών ομολόγων αναμένεται το 2022

Δυναμικό ξεκίνημα αναμένεται το 2022 για τις αγορές ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, καθώς οι επιχειρήσεις σπεύδουν να αναπληρώσουν τις αποταμιεύσεις τους προτού επιταχυνθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός και αυξηθεί το κόστος του δανεισμού. 

Οι μεταβολές που επέρχονται στην εικόνα της οικονομίας θέτουν τους δανειολήπτες ενώπιον ενός τοπίου εντελώς διαφορετικού από εκείνο των τελευταίων δύο ετών όταν σημείωναν άνοδο σχεδόν όλα τα ομόλογα χάρη στην άνευ προηγουμένου στήριξη από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις. 

Τα νέα δεδομένα εξωθούν τις επιχειρήσεις να δανειστούν το 2022 για να «κλειδώσουν» τον φθηνότερο δανεισμό προτού διευρυνθούν περαιτέρω τα spreads. Αυτό επισημαίνει ο Μάρκο Μπαλντίνι, επικεφαλής του τομέα κοινοπρακτικών ομολόγων στην Barclays Plc.,   

Όπως τονίζει σε συνέντευξή του, o κ. Μπαλντίνι, «υπό την προϋπόθεση ότι είναι καλές οι συνθήκες στην αγορά, πολλοί άνθρωποι θα σπεύσουν να δανειστούν και να δανείσουν ενόψει της περαιτέρω αστάθειας και αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό». Εκτιμά μάλιστα πως τον Ιανουάριο θα καταγραφεί δραστηριότητα σαφώς μεγαλύτερη από τη συνήθη, καθώς ορισμένοι δανειολήπτες ανέβαλαν τα σχέδιά τους για δανεισμό προκειμένου να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο που θα έχει στις αγορές η μετάλλαξη «Ομικρον».  

Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία του Bloomberg, παρά το χαμηλό κόστος του δανεισμού στη διάρκεια του 2021 ο δανεισμός των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά περισσότερο από το 1/3 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020 στα 260 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνουν σε πρόσφατη ενημέρωσή τους οι Ζόσο Ντέιβις και Τζένι Αβντόι, αναλυτές ομολόγων στην Barclays, η μείωση εξηγείται από το μεγάλο απόθεμα ρευστότητας που είχαν συγκεντρώσει πολλές επιχειρήσεις στη διάρκεια της οξείας πρώτης φάσης της πανδημίας. 

Όπως επισημαίνουν οι Βίκτορ Χιόρτ και Στίβεν Κάπριο, στρατηγικοί αναλυτές της BNP Paribas, ίσως ορισμένες επιχειρήσεις πρέπει να αναπληρώσουν τις αποταμιεύσεις τους καθώς είναι πιθανόν να μειωθεί η ζήτηση για ομόλογα αν οι κεντρικές τράπεζες τερματίσουν τα ειδικά προγράμματα στήριξης και στερέψει η ρευστότητα στην αγορά. Οπως τονίζει η Πάουλα Βάισχουμπερ, υπεύθυνη του τομέα εταιρικών ομολόγων Αναδυόμενων Αγορών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) στην Bank of America, «το θέμα της επιστροφής σε κανονική νομισματική πολιτική θα κυριαρχήσει το 2022». 

Η ίδια προβλέπει πως οι αγορές εταιρικού χρέους θα ανακτήσουν ορισμένα από τα παλαιότερα χαρακτηριστικά τους το επόμενο έτος, με τα spreads να διευρύνονται και την αστάθεια να αυξάνεται καθώς «δεν θα υπάρχει πλέον η στήριξη των κεντρικών τραπεζών για να διατηρεί υπό έλεγχο τα spreads». Υπάρχουν, πάντως, κι άλλοι λόγοι που θα δώσουν ώθηση στις εκδόσεις ομολόγων το επόμενο έτος, ακόμη και με υψηλότερο κόστος δανεισμού. Οι Γκι Στερ και Χουάν Βαλένθια, στρατηγικοί αναλυτές της Societe Generale, προεξοφλούν πως το νέο έτος θα ανακάμψει ο δανεισμός των εταιρειών υψηλής διαβάθμισης φτάνοντας στα 330 δισ. ευρώ.  

Το 2022 πιθανώς θα αναδειχθεί στην τρίτη καλύτερη χρονιά για τις εκδόσεις ομολόγων, με ένα σημαντικό τμήμα να αντιπροσωπεύουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, που πρέπει να αποπληρώσουν χρέος ύψους περίπου 17 δισ. ευρώ και δαπανούν μεγάλα ποσά στην επέκταση των δικτύων και των υποδομών οπτικών ινών, σύμφωνα με αναλυτές της BNP Paribas. Oπως, άλλωστε, τονίζουν αναλυτές της JP Morgan Chase, η προοπτική πολλών συγχωνεύσεων και εξαγορών συνεπάγεται περαιτέρω δραστηριότητα χρηματοδότησης. 

Oπως, άλλωστε, τονίζει και πάλι ο Μπαλντίνι της Barclays, μπορεί να εκδοθεί μεγάλος όγκος χρέους από αμερικανικές επιχειρήσεις που εκδίδουν ομόλογα σε ευρώ, καθώς τα επιτόκια της ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα περισσότερο από εκείνα της Federal Reserve.  

Της ίδιας άποψης είναι ο Τζέμις Κάνιφι, της HSBC Holdings, που εκτιμά πως τα ομόλογα σε ευρώ θα εξακολουθήσουν να είναι μια ελκυστική επιλογή για πολλές εταιρείες «είτε έχουν εκδώσει ήδη είτε εκδίδουν για πρώτη φορά». Τέλος, η Βάισχουμπερ της Bank of America προβλέπει μεγάλη αύξηση των εκδόσεων ομολόγων με κριτήρια περιβαλλοντικής ή κοινωνικής ευαισθησίας και ορθής εταιρικής διακυβέρνησης. 

Πηγή: Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά στοιχείων ενεργητικού;

Libor: Ομαλή μετάβαση ή κάτι σαν τον «ιό της χιλιετίας»;

Δημόσιο χρέος: Πρόωρη εξόφληση 7 δισ. ευρώ με διπλό όφελος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News