Business & Finance Δευτέρα 13/12/2021, 22:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Οι ανησυχίες για τη ζήτηση έριξαν τις τιμές

Πετρέλαιο: Οι ανησυχίες για τη ζήτηση έριξαν τις τιμές

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου εν μέσω ανησυχιών για τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού από τη μετάλλαξη Όμικρον σε ολόκληρο τον κόσμο, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για αργό, καθώς εγείρονται ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς τη νέα μετάλλαξη. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε 1% στα 74,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κατέγραφε πτώση 0,5% στα 71,29 δολάρια. 

Η μετάλλαξη Όμικρον, που έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 60 χώρες, συνιστά «πολύ σημαντικό» παγκόσμιο κίνδυνο, με αρκετές ενδείξεις ότι ξεφεύγει της προστασίας των εμβολίων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). 

Σήμερα, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε ανοδικές τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το πρώτο τρίμηνο του 2022, διατηρώντας ωστόσο σταθερή την πρόβλεψη για τη φετινή αύξηση, σημειώνοντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα έχει ήπιο μόνο αντίκτυπο καθώς ο κόσμος αρχίσει να συνηθίζει να ζει με την πανδημία. 

Στην Κίνα όμως, στο κορυφαίο μεταποιητικό κέντρο της επαρχίας Ζετζιάνγκ, η πανδημία έχει επιστρέψει με εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι να βρίσκονται σε καραντίνα. Η προοπτική διακοπής βασικών λειτουργιών και δραστηριοτήτων γεννά σοβαρές ανησυχίες καθώς η Κίνα αποτελεί το μεγαλύτερο εισαγωγό αργού στον πλανήτη, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Μπομπ Γιόγκερ, επικεφαλής των συναλλαγών προθεσμιακών ενέργειας στη Μizuho. 
  
Ο ΟΠΕΚ και οι βασικοί εταίροι του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα συνεδριάσουν ξανά στις 4 Ιανουαρίου οπότε θα αποφασίσουν για την περαιτέρω πολιτική τους. Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ και στην επόμενη συνεδρίασή του θα διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της σταδιακής αύξησης της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως. 
   
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε ωστόσο ότι οι αγορές πετρελαίου κινδυνεύουν από μία επικίνδυνη περίοδο μείωσης επενδύσεων στον εντοπισμό και άντληση πετρελαίου που θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή κατά 30 εκατ.βαρέλια ημερησίως έως το 2030. 

Στο μεταξύ, οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν ξανά άνοδο 11% σήμερα Δευτέρα, εν μέσω ανησυχιών ότι ο αγωγός Nord Stream 2 θα παραμείνει ανενεργός εάν η Ρωσία εμπλακεί σε σύγκρουση με την Ουκρανία. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου θα στρέψουν τους καταναλωτές και τις βιομηχανίες σε μεγαλύτερη ζήτηση για πετρέλαιο, κρατώντας σε άνοδο τις τιμές του «μαύρου χρυσού».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News