Business & Finance Δευτέρα 13/12/2021, 20:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ για υπόθεση του 2019

UBS: Πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ για υπόθεση του 2019

Τεράστια μείωση πέτυχε η UBS σε πρόστιμο που της είχε επιβληθεί το 2019 για υποβοήθηση πελατών να προβούν σε φοροδιαφυγή. Το αρμόδιο γαλλικό δικαστήριο έκρινε σε εφετειακό βαθμό ότι η τράπεζα θα πρέπει να καταβάλει 1,8 δισ. ευρώ από 4,5 δισ. που είχε επιβάλει πριν από δύο χρόνια. Αντίστοιχα, το τμήμα της UBS στο Παρίσι κλήθηκε να πληρώσει 1,875 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ το 2019.

Επίσης, από τους έξι τραπεζίτες που είχαν άμεση εμπλοκή στην υπόθεση, οι δύο αθωώθηκαν. Οι κατηγορίες ήρθησαν εν μέρει σε τρεις ακόμη, ενώ ο έκτος συνεχίζει να φέρει όλες τις κατηγορίες. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι έξι έχουν δηλώσει αθώοι.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι οι τραπεζίτες της UBS είχαν σκληρούς δίσκους, οι οποίοι διέγραφαν αυτόματα τα ενοχοποιητικά αρχεία, ενώ έδιναν επαγγελματικές κάρτες χωρίς το σήμα της τράπεζας.

Επίσης, σύμφωνα με τη γαλλική εισαγγελία χρησιμοποιούσν τακτικές για να κινούνται κρυφά εντός των γαλλικών συνόρων, ώστε να εγγράφουν παράνομα τους πελάτες τους σε εταιρικά event.

Άτομα με γνώσεις επί του θέματος υποστήριξαν ότι οι τραπεζίτες προσέγγιζαν πελάτες σε όπερες, κατά τη διάρκεια εκδρομών για κυνήγι και στο French Open.

Η UBS από την πλευρά της υποστήριξε ότι πράγματι οι τραπεζίτες επισκέπτονταν το Παρίσι και παρευρίσκονταν σε διάφορες εκδηλώσεις, η εισαγγελία όμως δεν παρουσίασε αρκετά στοιχεία για να αποδείξει ότι πλησίαζαν πελάτες.

Σημειώνεται ότι η UBS προσέβαλε και νωρίτερα μέσα στο έτος την απόφαση σε συνταγματικό δικαστήριο της Γαλλίας, ωστόσο η αίτηση απορρίφθηκε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Insider trading: Στα «μαλακά» ο Ελβετός trader που «κάρφωσε» τον Τηλέμαχο Λαβίδα

Barclays: Ο CEO γίνεται ένα ακόμα «θύμα» του σκανδάλου του Τζέφρι Επστάιν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News