Business & Finance Δευτέρα 13/12/2021, 14:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Οι επικριτές βουλευτές κατά του Facebook επενδύουν σε αυτό 

ΗΠΑ: Οι επικριτές βουλευτές κατά του Facebook επενδύουν σε αυτό 

Το Facebook έχει δεχθεί σωρεία κριτικής από τον πολιτικό στίβο στις ΗΠΑ, αναφορικά με τις πρακτικές τους τόσο για τον έλεγχο του περιεχομένου στις αναρτήσεις των χρηστών του, όσο και για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων και τον διαμοιρασμό τους. 

Από την πυρά των Αμερικανών βουλευτών δεν έχει εξαιρεθεί ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, για τον οποίο βουλευτής έχει ζητήσει μέχρι και τη φυλάκισή του. 

Έρευνα που διεξήγαγε το Business Insider, φέρνει στο φως μια άκρως ενδιαφέρουσα πτυχή της δριμείας κριτικής που δέχεται το Facebook, καθώς από τη μία οι Αμερικανοί βουλευτές ασκούν κριτική από την άλλη επενδύουν σε μετοχές του, με προεξέχουσα την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και τον σύζυγό της. Σύμφωνα με την έρευνα 31 βουλευτές, 18 Δημοκράτες και 13 Ρεπουμπλικανοί από το 2020 έχουν επενδύσει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 

Νάνσι Πελόζι

ΗΠΑ: Οι επικριτές βουλευτές κατά του Facebook επενδύουν σε αυτό -1

Στις 16 Ιανουαρίου του 2020, ο Πολ Πελόζι εξάσκησε το δικαίωμα προαίρεσης 5.000 μετοχών, αποκτώντας τες στην τιμής των 150 δολαρίων έκαστη διαθέτοντας συνολικά 720.000 δολάρια. 

Εκείνη την ημέρα η Νάνσι Πελόζι άσκησε κριτική στο Facebook, χαρακτηρίζοντάς το «ξεδιάντροπο» και «ανεύθυνο» κι ενώ διεξαγόταν έρευνα σχετικά με τη διάδοση παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα του. «Το επιχειρηματικό μοντέλο του Facebook είναι αυστηρά προσανατολισμένο στο πώς θα βγάζει χρήματα. Δεν ενδιαφέρονται για τον αντίκτυπο στα παιδιά. Δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια. Δεν ενδιαφέρονται από πού προέρχεται όλο αυτό». Εκείνη την ημέρα η μετοχή έκλεισε στα 221,77 δολάρια. 

Ο κ. Πελόζι στη συνέχεια στις 8 Μαΐου πούλησε τις μετοχές αντί του ποσού των 210,85 δολαρίων αποκομίζοντας περισσότερο από 1 εκατ. μετοχές. Πλέον σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, η Νάνσι Πελόζι ή κάποιο άτομο που συνδέεται άμεσα μαζί της, δεν έχει στην κατοχή του μετοχές του Facebook.

Ρον Ουάιντεν

ΗΠΑ: Οι επικριτές βουλευτές κατά του Facebook επενδύουν σε αυτό -2

Ο Ρον Ουάιντεν από το Όρεγκον είχε προτείνει να φυλακισθεί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μετά το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Facebook. Έχει προτείνει επίσης μια σειρά από νομοσχέδια τα οποία θα μπορούσαν να κοστίσουν δισ. δολάρια από πρόστιμα στον Ζάκερμπεργκ.

Το 2020 η σύζυγός του Νάνσι Ουάιντεν, είχε στην κατοχή της μετοχές αξίας μεταξύ 150.000 κΙ 200.000 δολαρίων, ωστόσο όπως υποστηρίζει η εκπρόσωπός του, διατηρούν τις προσωπικές τους περιουσίες χωριστά ως ζευγάρι κι έτσι ο βουλευτής δεν έχει γνώση για τις επενδύσεις της συζύγου του. 

Ρο Κάνα

ΗΠΑ: Οι επικριτές βουλευτές κατά του Facebook επενδύουν σε αυτό -3

Μια άλλη περίπτωση είναι ο Ρο Κάνα, ο οποίος εκπροσωπεί τη Σίλικον Βάλεϊ στο Καπιτώλιο και έχει ταχθεί υπέρ της απόσχισης των Intstagram και WhatsApp, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χώρος στον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία επικαλείται το  Business Insider, η σύζυγός του, Ρίτου Κάνα, κατείχε μετοχές αξίας μεταξύ 100.000 και 200.000 δολαρίων το 2020, ενώ προσφάτως στις 2 Νοεμβρίου αγόρασε μετοχές της Meta πλέον αξίας μεταξύ 15.000 και 50.000 δολαρίων τις οποίες πούλησε μετά από λίγες ημέρες στις 9 Νοεμβρίου. 

Όπως δήλωσε ο ίδιος, οι επενδύσεις της συζύγου του έχουν να κάνουν με περιουσιακά στοιχεία πριν τον γάμο τους κι έτσι δεν εμπλέκεται σε αυτά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να παίζει Jenga στο metaverse

Πώς το Facebook έχει χάσει 230 δισ. δολάρια σε ένα τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News