Business & Finance Κυριακή 12/12/2021, 22:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαουδική Αραβία: Περιμένει το πρώτο πλεόνασμα μετά το 2013

Σαουδική Αραβία: Περιμένει το πρώτο πλεόνασμα μετά το 2013

Το πρώτο πλεόνασμα στον εθνικό προϋπολογισμό μετά το 2013 περιμένει για το 2022 η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ποντάρει στην αύξηση της τιμής και της παραγωγής του πετρελαίου. 

Συγκεκριμένα, το αραβικό βασίλειο αναμένει πλεόνασμα 90 δισ. ριάλς το επόμενο έτος έναντι ελλείμματος 85 δισ. ριάλς (22 δισ. δολάρια) φέτος. 

Η επίτευξη του θετικού ισοζυγίου θα οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών σε 955 δισ. ριάλς, όσο και στην ενίσχυση των εσόδων σε 1,05 τρισ. ριάλς. 

Πάντως, και το φετινό ισοζύγιο, παρότι ελλειμματικό, εκτιμάται ότι θα κλείσει στο μικρότερο επίπεδο από 2014, δηλαδή των τελευταίων επτά ετών.  

Όσον αφορά την ανάπτυξη, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% φέτος και κατά 7,4% το επόμενο έτος. 

Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσει η εκτίμηση για ευρεία ανάκαμψη του πετρελαϊκού κλάδου (άνοδος της τιμής του αργού), ο οποίος εξακολουθεί να συμβάλλει καθοριστικά στην πορεία της εθνικής οικονομίας. 

Κι αυτό, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Ριάντ για διαφοροποίηση των πηγών πλούτου της χώρας, επενδύοντας και σε άλλους κλάδους (εκτός πετρελαίου), όπως αυτός της ψυχαγωγίας.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News