Business & Finance Κυριακή 12/12/2021, 14:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νεμπάτι: Διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία θα παραμείνει στο δρόμο της ελεύθερης αγοράς

Νεμπάτι: Διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία θα παραμείνει στο δρόμο της ελεύθερης αγοράς

«Δείγμα γραφής» έδωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών, της Τουρκίας, Νουρεντίν Νεμπάτι, ο οποίος συναντήθηκε με ομάδα επιχειρηματιών προκειμένου να τους διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα αποκλίνει από τις αρχές της ελεύθερης αγοράς εν μέσω της νομισματικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. 

Πρόκειται για την πρώτη επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο για τον Νουρεντίν Νεμπάτι από τότε που διορίστηκε υπουργός Οικονομικών στις 2 Δεκεμβρίου από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο προκάτοχός του, Λούτφι Έλβαν, αντιτάχθηκε στις μειώσεις των επιτοκίων – στις οποίες είναι ευνοϊκά διακείμενος ο Νεμπάτι – και πριν από την παραίτησή του προειδοποίησε δημόσια ότι «οι θεσμοί» θα έπρεπε να εργαστούν «στο πλαίσιο των εντολών τους» ενάντια στον πληθωρισμό.

«Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν θέλει να σκέφτεται εάν το δολάριο θα πέσει στο 9 ανά λίρα ή θα ανέλθει στις 14», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ναίλ Ολπάκ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. «Είναι πλέον σαφές ότι δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός στην ελεύθερη αγορά».

Η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση 46% έναντι του δολαρίου φέτος, παρουσιάζοντας την χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg. Η κεντρική τράπεζα, η οποία έχει μειώσει τα επιτόκιά της κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο στο 15%, αναμένεται να συνεχίσει τις μειώσεις στη συνεδρίαση στις 16 Δεκεμβρίου, αψηφώντας τον πληθωρισμό που κυμαίνεται πάνω από τέσσερις φορές από το στόχο του 5%.

Περισσότεροι από 60 επιχειρηματίες που συναντήθηκαν με τον νέο υπουργό Οικονομικών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για ζητήματα, όπως η αύξηση των τιμών της ενέργειας, οι εκκρεμείς πληρωμές από κρατικούς θεσμούς και οι φορολογικές απαιτήσεις, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Ριφάτ Χισαρτζίκιογλου, επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων. Ο Σεκίπ Αβνταγκίτς, ο οποίος ηγείται του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι υποστηρίζει τον «νέο άξονα πολιτικής» της κυβέρνησης.

Μια εβδομάδα πριν διοριστεί υπουργός, ο Νεμπάτι δημοσίευσε μια σειρά από tweets υποστηρίζοντας την πολιτική χαμηλών επιτοκίων του Ερντογάν, λέγοντας ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας και ότι τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν έναντι του πληθωρισμού από την πλευρά της προσφοράς.

Ο υπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τραπεζικά στελέχη εντός του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Μεχμέτ Αλί Ακμπέν, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Νέο χτύπημα στην Τουρκία – Με υποβαθμίσεις απειλούν οι οίκοι αξιολόγησης

Τα ψαλίδια του Ερντογάν δεν «σώζουν» τις δημοσκοπήσεις 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News