Business & Finance Σάββατο 11/12/2021, 11:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα πρόκληση για τις τιμές τροφίμων – Έξαρση της γρίπης των πουλερικών

Μαζικές θανατώσεις στην Ευρώπη

Νέα πρόκληση για τις τιμές τροφίμων – Έξαρση της γρίπης των πουλερικών

Ακόμη μία πηγή κινδύνου αντιμετωπίζει η παγκόσμια αγορά τροφίμων, η οποία πέρα από το αυξημένο κόστος καλείται πλέον να αντιμετωπίσει και την πρόκληση της γρίπης των πουλερικών. 

Περισσότερες από 40 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά μαζικών ασθενειών σε φάρμες και ζωικές εγκαταστάσεις. 

Εκατομμύρια πουλερικά θανατώθηκαν, ενδεικτικά, τους προηγούμενους μήνες στην Ευρώπη, ενώ τα περιστατικά συνεχίζουν να είναι αυξημένα -σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα- μέχρι και σήμερα. 

Μόνο στην Πολωνία, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα της Γηραιάς Ευρώπης, θανατώθηκαν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ζώα από τις αρχές Νοεμβρίου έως σήμερα. Ίδια η κατάσταση στη Δανία, στη Γερμανία, αλλά και στη Γαλλία. 

EU prices in October were up 10% from last year

Αποτέλεσμα αυτής της «εικόνας» είναι η μείωση της παραγωγής, κάτι το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε νέο κύμα ανατιμήσεων. 

Ήδη άλλωστε, το κόστος τροφίμων κυμαίνεται σε πολύ ψηλά επίπεδα, αρκετά κοντά σε ιστορικό ρεκόρ, απειλώντας δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.  

Η τιμή του κρέατος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, έχει αυξηθεί κατά 16% φέτος, το μεγαλύτερο επίπεδο από το 2014.  

Στο αρνητικό κοκτέιλ έρχονται να προστεθούν τόσο οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού όσο και το υψηλό κόστος σε ενέργεια και ζωοτροφές, όπως εξηγεί η Rabobank, σε νέα έκθεσή της. 

«Είναι ένας πρόσθετος παράγοντας που θα επιδράσει στον πληθωρισμό των τροφίμων» επισημαίνει, επίσης, αναφερόμενη στη γρίπη των πουλερικών.  

Αν και η παραγωγή πουλερικών καλύπτει την καταναλωτική ζήτηση, τα προβλήματα στο ναυτιλιακό εμπόριο και τα διαδοχικά κύματα γρίπης επιδεινώνουν την κατάσταση, τονίζει, από την πλευρά της, η υπηρεσία τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Είδος πολυτελείας ο καφές

ΙΕΛΚΑ: Πόσο vegeterians είναι οι Έλληνες 

Σούπερ μάρκετ: Πού έγιναν οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News