Business & Finance Παρασκευή 10/12/2021, 17:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Εχθρική η αγορά εργασίας για τους αποφοίτους του 2020

ΗΠΑ: Εχθρική η αγορά εργασίας για τους αποφοίτους του 2020

Δεινοί ήταν οι πρώτοι μήνες μετά το τέλος των σπουδών για τους περυσινούς αποφοίτους πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, οι οποίοι αντιμετώπισαν την πιο «εχθρική» αγορά εργασίας που έχει υπάρξει στην πρόσφατη ιστορία.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Εθνικής Ομοσπονδίας Πανεπιστημίων και Εργαζομένων (NACE) στις ΗΠΑ, από τους 563.000 αποφοίτους πανεπστημίων σε 337 ιδρύματα της χώρας μόλις οι μισοί (50,2%) είχαν βρει δουλειές πλήρους ωραρίου στο πρώτο εξάμηνο. Το ποσοστό αυτό αναφέρεται σε όσους πήραν πτυχίο το 2020 και σε όσους εργάζονται για κάποιον εργοδότη με την παραδοσιακή έννοια (δηλαδή όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή συνεργάτες). Ελαφρώς καλύτερα είναι τα στοιχεία για τους αποφοίτους του 2019, εκ των οποίων το 55,3% είχε βρει δουλειά μέσα στους έξι πρώτους μήνες.

Μικρότερες τάξεις

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας οι απόφοιτοι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που είχαν λιγότερους εισακτέους (συγκεκριμένα λιγότερους από 2.000 φοιτητές) φαίνεται πως είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στην εύρεση δουλειάς. Συγκεκριμένα, το 62% αυτών είχαν βρει θέση πλήρους απασχόλησης μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την αποφοίτηση.

«Η πανδημία είχε σημαντική επίπτωση στην αγορά εργασίας για τους αποφοίτους του 2020 και η έκθεσή μας το δείχνει αυτό. Όσον αφορά την ερργασία μέσα σε έξι μήνες από την αποφοίτηση, οι απόφοιτοι του 2020 είχαν τις χειρότερες επιδόσεις από τότε που ξεκινήσαμε τις σχετικές έρευνες για τους αποφοίτους του 2014.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Shawn VanDerziel, εκτελεστικός διευθυντής της NACE.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το CNBC

Διαβάστε επίσης:

Randstad: 6 στους 10 Έλληνες ψάχνουν άλλη δουλειά

Adecco: Αύξηση της απασχόλησης με υποχώρηση του brain drain

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News