Business & Finance Παρασκευή 10/12/2021, 09:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Volvo: Κατασκευή μπαταριών «in house» – Συνεργασία με την Northvolt

Volvo: Κατασκευή μπαταριών «in house» – Συνεργασία με την Northvolt

Κέντρο έρευνας και ανάπτυξης ανοίγει η Volvo σε συνεργασία με την εταιρεία κατασκευής μπαταριών Northvolt, ώστε να μπει και στην αγορά ανάπτυξης μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πρόκειται για επένδυση αξίας 3,3 δισ. ευρώ και προβλέπει εκτός της ανέγερσης του κέντρου R&D και την δημιουργία ενός «giga» εργοστασίου για την παραγωγή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας, οι δύο εταιρείες έχουν ήδη συνάψει συμφωνία για την υλοποίηση της επένδυσης. Μάλιστα, το κέντρο R&D θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το 2022.

«Η συνεργασία μας με την Northvolt διασφαλίζει την παροχή υψηλής ποιότητας, βιώσιμα κατασκευασμένων μπαταριών για την επόμενη γενιά των αμιγώς ηλεκτρικών Volvo», δήλωσε σήμερα ο Hakan Samuelsson, διευθύνων σύμβουλος της Volvo.

Στόχοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος της εταιρείας είναι η πώληση κατά 50% αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2025, ενώ μέχρι το 2030 στοχεύει να πουλά αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικά.

Όσον αφορά το εργοστάσιο, η Volvo αναμένει έγκριση για την τοποθεσία στους πρώτους μήνες του 2022. Η ετήσια ισχύς του εργοστασίου ενδέχεται να αγγίζει τις 50 γιγαβατώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Volvo έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο στο τέλος του Οκτωβρίου και κατάφερε τη μεγαλύτερη IPO στην Ευρώπη φέτος.
Από την πλευρά της η Nortvolt, της οποίας ένα μεγάλο μερίδιο ανήκει στην Volkswagen, είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο ότι σκοπεύει να επενδύσει 750 εκατ. δολάρια για την επέκταση των ερευνητικών της δυνατοτήτων στη Σουηδία.

Η εταιρεία, που κατασκευάζει μπαταρίες λιθίου, έχει συγκεντρώσει 2,75 δισ. δολάρια σε χρηματοδοτικούς γύρους φέτος, με  σκοπό να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή του εργοστασίου της στη Βόρεια Σουηδία από την αρχή του 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Volvo: Εντυπωσιακό ντεμπούτο στο χρηματιστήριο με άλμα 22%

Mercedes: Μπαίνει στο project των 8 δισ. ευρώ για τις «made in Europe» μπαταρίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News