Business & Finance Πέμπτη 9/12/2021, 22:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβερνοεπίθεση στις χρηματοοικονομικές αγορές – Τι έδειξε η προσομοίωση

Κυβερνοεπίθεση στις χρηματοοικονομικές αγορές – Τι έδειξε η προσομοίωση

Το Ισραήλ ηγήθηκε σήμερα Πέμπτη μίας προσομοίωσης μεγάλης κυβερνοεπίθεσης στον κόσμο μαζί με 10 ακόμη χώρες σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η συνεργασία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση ενδεχόμενης ζημίας στις χρηματοοικονομικές αγορές και τράπεζες.

Η προσομοίωση «πολεμικό παιχνίδι», όπως την αποκάλεσε το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε μέσα σε 10 ημέρες. Η προσομοίωση χρησιμοποίησε αναφορές ψεύτικες ειδήσεις που στο σενάριο προκάλεσαν χάος στις παγκόσμιες αγορές και εκροές κεφαλαίου στις τράπεζες.

Η προσομοίωση παρουσίασε διάφορους τύπους επιθέσεων που επηρέασαν τις παγκόσμιες αγορές ξένου συναλλάγματος και ομολόγων, τη ρευστότητα, τα δεδομένα και τις συναλλαγές ανάμεσα σε εισαγωγούς και εξαγωγούς.

«Αυτά τα γεγονότα δημιουργούν χάος στις χρηματοοικονομικές αγορές», είπε ένας αφηγητής ταινίας που προβλήθηκε στους συμμετέχοντες ως μέρος της προσομοίωσης.

Αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης ανέφεραν ότι τέτοιες απειλές είναι πιθανές μετά από σειρά κυβερνοεπιθέσεων υψηλού προφίλ σε μεγάλες εταιρείες και ότι ο μόνος τρόπος για να περιοριστούν οι ζημιές είναι μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας, δεδομένου ότι η τρέχουσα ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν είναι
πάντα αρκετά ισχυρή. 

«Αυτοί που κάνουν τις επιθέσεις είναι 10 βήματα μπροστά από τα αμυντικά συστήματα», υπογράμμισε ο επικεφαλής του τμήματος κυβερνοεπιθέσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές στο υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ.

Οι συμμετέχοντες στην εν λόγω πρωτοβουλία είναι από το υπουργείο Οικονομικών από το Ισραήλ, ΗΠΑ, Βρετανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αυστρία, Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ταϊλάνδη, όπως και εκπρόσωποι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Παγκόσμια Τράπεζα και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Σε μία κυβερνοεπίθεση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, «οι τράπεζες κάνουν έκκληση για έκτακτη βοήθεια ρευστότητας σε διάφορα νομίσματα για να σταματήσει το χάος καθώς οι αντισυμβαλλόμενοι αποσύρουν τα κεφάλαιά τους και περιορίζουν την πρόσβαση σε ρευστότητα», όπως έδειξε μέρος της προσομείωσης. 
 
Οι συμμετέχοντες συζήτησαν διάφορες πολιτικές για να ανταποκριθούν στην κρίση, όπως μία συντονισμένη τραπεζική αργία, κάποιες περιόδους χάριτος στην αποπληρωμή χρέους, συμφωνίες swap/repo και συντονισμένη
αποσύνδεση από τα κύρια νομίσματα. Επιπλέον, η διεθνής συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και διεθνών οργανισμών «είναι κλειδί για την αντοχή του χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος». 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS
    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News