Business & Finance Πέμπτη 9/12/2021, 16:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «κάψουλα» υποβοηθούμενης αυτοκτονίας που προκαλεί αντιδράσεις

Η «κάψουλα» υποβοηθούμενης αυτοκτονίας που προκαλεί αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην Ελβετία για την απόφαση της εταιρείας Sarco να παρουσιάσει ένα μηχάνημα υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, το οποίο παράγεται με την τεχνολογία 3D. 

Η ίδια η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι το προϊόν της δεν παραβιάζει την ελβετική νομοθεσία, αν και αρκετοί αμφισβητούν αυτό το συμπέρασμα και στέκονται κριτικά. 

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, όταν δηλαδή κάποιος παρέχει τα μέσα σε κάποιον άλλον για να τερματίσει τη ζωή του, θεωρείται εδώ και χρόνια νόμιμη στην Ελβετία. 

Μόνο το 2020, ενδεικτικά, περίπου 1.300 άνθρωποι πέθαναν με αυτόν τον τρόπο στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης. 

Η επικρατέστερη μέθοδος για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αυτή τη στιγμή, είναι η έγχυση ορισμένων «φονικών» υγρών. 

Το νέο μηχάνημα της Sarco τροποποιεί τη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς πρόκειται για μία «κάψουλα», η οποία είναι γεμάτη από άζωτο. Με αυτόν τον τρόπο, μέσα σε 10 λεπτά, το άτομο χάνει τις αισθήσεις του.  

Το μηχάνημα ενεργοποιείται από τον ίδιο τον χρήστη, ενώ διαθέτει και κουμπί έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διακόπτεται η διαδικασία.  

Θέση στο δημόσιο debate για τη χρησιμότητα ή μη του παραπάνω προϊόντος πήρε και η οργάνωση Dignitas, η οποία προωθεί και στηρίζει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. 

Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι μια ιατρική και επαγγελματική διαδικασία είναι αδύνατο και δεν πρέπει να αντικατασταθεί από μια τεχνολογική λύση.  

Εάν το μηχάνημα λάβει το πράσινο φως από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελβετίας, τότε η Sarco θα έχει καταφέρει να απο-ιατρικοποιήσει τη διαδικασία του θανάτου, σχολίασε ο δημιουργός της κάψουλας, Philip Nitschke. 

«Θέλουμε να αφαιρέσουμε κάθε είδους ψυχιατρική θεώρηση από τη διαδικασία και να επιτρέψουμε στο άτομο να ελέγξει τη διαδικασία» ανέφερε ο ιατρός, ο οποίος έχει το προσωνύμιο «Dr Death». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News