Business & Finance Τετάρτη 8/12/2021, 08:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων την αύξηση του ορίου χρέους

Το όριο του χρέους είναι το μέγιστο ποσό που μπορούν να δανειστούν οι ΗΠΑ

ΗΠΑ: Ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων την αύξηση του ορίου χρέους

Με 222 ψήφους υπέρ και 212 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το χθες βράδυ Τρίτης ώρα ΗΠΑ νομοσχέδιο που θα επιτρέψει να αυξηθεί το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ, που ανέρχεται σήμερα στα 28,9 τρισ. δολάρια. Η απόφαση αυτή πάρθηκε προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγκαστεί να να κηρύξει στάση πληρωμών, ενδεχόμενο με συνέπειες δυνητικά καταστροφικές για τη χώρα και όχι μόνο.

Πρόκειται για το πρώτο από τα δύο κείμενα που θα πρέπει να εγκρίνει το Κογκρέσο, στο πλαίσιο ασυνήθιστου, περίπλοκου ελιγμού χάρη στον οποίο οι Δημοκρατικοί θα χρειαστούν μόνο τις δικές τους ψήφους για να αυξήσουν το όριο του δημόσιου χρέους.

Η εξέλιξη κατέστη δυνατή μετά το κλείσιμο συμφωνίας νωρίτερα χθες.

Το όριο του χρέους είναι το μέγιστο ποσό που μπορούν να δανειστούν οι ΗΠΑ. Ορίζεται από το Κογκρέσο και πρέπει να αυξηθεί ή να ανασταλεί ως τις 15 Δεκεμβρίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποπληρώνει τις οφειλές της στους πιστωτές της και θα αναγκαστεί να περιορίσει τις δαπάνες της.

Αυτή η κατάσταση θα βύθιζε τις αμερικανικές χρηματαγορές και την αμερικανική οικονομία σε κρίση, συμπαρασύροντας την παγκόσμια οικονομία και προκαλώντας μεγάλη ύφεση.

Οι ΗΠΑ, που όπως σχεδόν όλες οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου ζουν με πίστωση εδώ και δεκαετίες σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά τους, έχουν αυξήσει σε αρκετές περιπτώσεις το όριο αυτό, κάτι που υπό κανονικές συνθήκες προϋποθέτει τις ψήφους τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων.

Όμως η αντιπολίτευση αρνείται κατηγορηματικά να συναινέσει, ερίζοντας πως έτσι θα έδινε λευκή επιταγή στον Τζο Μπάιντεν, τον οποίο κατηγορεί για την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.

Έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, έδωσε εντέλει χθες Τρίτη πράσινο φως για την καταφυγή στον ελιγμό που ενέκρινε η Βουλή.
«Θεωρώ πως είναι προς το συμφέρον της χώρας» να αποφευχθεί η στάση πληρωμών, εξήγησε ο ισχυρός ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ. Αργότερα, ανέφερε πως αναμένει το σώμα αυτό του Κογκρέσου να ψηφίσει για το μέτρο αύριο Πέμπτη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News