Business & Finance Τρίτη 7/12/2021, 16:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισλανδία: Κατεβάζει τους διακόπτες ρεύματος σε μεγάλες βιομηχανίες

Ισλανδία: Κατεβάζει τους διακόπτες ρεύματος σε μεγάλες βιομηχανίες

Τους διακόπτες από ορισμένες βιομηχανικές μονάδες αναγκάστηκε να κατεβάσει η κύρια επιχείρηση ηλεκτρισμού στην Ισλανδία, εν μέσω της έλλειψης επαρκών ενεργειακών αποθεμάτων. 

Συγκεκριμένα, η Landsvirkjun ανακοίνωσε τη μείωση της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος σε ορισμένες μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα Sτα εργοστάσια παραγωγής έτοιμων γευματών, στις μονάδες data centers και στα μεταλλεία. 

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ευρύτερη ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη, καθώς τα μειωμένα αποθέματα φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση και τη χαμηλή προσφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), έχουν οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις. 

Ταυτόχρονα, η κύρια εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας γνωστοποίησε ότι εφεξής θα απορρίπτει όλα τα αιτήματα ηλεκτροδότησης για την εξόρυξη ηλεκτρικών νομισμάτων,  μια διαδικασία που απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας. 

Στα ύψη οι ενεργειακές τιμές 

Στο μεταξύ, οι ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης εκτινάσσονται εκ νέου τα ύψη, ενόσω οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο χρηματιστήριο των σκανδιναβικών αγορών βρέθηκε στα 226,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.  

Στην Πολωνία, ταυτόχρονα, η τιμή σκαρφάλωσε στα 240,59 ευρώ, το υψηλότερο σημείο από την έναρξη των ημερήσιων δημοπρασιών ενέργειας τον περασμένο Νοέμβριο.  

Ίδιο σκηνικό και στην κεντρική Ευρώπη, όπου η τιμή στη Γερμανία ξεπέρασε τα 265 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στη Γαλλία τα 282 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ κοντά σε νέο ιστορικό ρεκόρ.  

Πέραν του κύματος ψύχους που επηρεάζει την ενεργειακή αγορά, το γεγονός ότι οι τιμές των δικαιωμάτων άνθρακα κυμαίνονται μία ανάσα από το ρεκόρ των 80 ευρώ ανά τόνο επιτείνει το πρόβλημα στην ευρωπαϊκή αγορά.  

Κι αυτό, ενώ τα αποθέματα φυσικού αερίου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο στρέφει ολοένα και περισσότερους παραγωγούς στη «βρόμικη» λύση του άνθρακα.   

Σαν να μην έφθανε αυτό, η παραγωγή αιολικής ενέργειας διατηρείται κάτω των προσδοκιών, καθώς οι άνεμοι είναι αρκετά εξασθενημένοι.   

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στα άκρα οι ενεργειακές σχέσεις Σουηδίας – Νορβηγίας

Τρενάκι του τρόμου στην ενέργεια: 3+1 ερωτήματα για τις τιμές του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News