Business & Finance Σάββατο 4/12/2021, 14:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Delivery: Πρόταση της Κομισιόν για αποκλειστικά μισθωτούς διανομείς

Delivery: Πρόταση της Κομισιόν για αποκλειστικά μισθωτούς διανομείς

Μισθωτούς διανομείς για τις πλατφόρμες delivery προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ετοιμάζει οδηγία, σύμφωνα με την οποίοι όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου θα πρέπει να σταματήσουν να απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. 

Στόχος αυτής της αλλαγής στο καθεστώς εργασίας των διανομέων, είναι η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και η ενίσχυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. 

Μάλιστα, εφόσον οι αλλαγές εγκριθούν και τεθούν σε εφαρμογή, οι εταιρείες του κλάδου εκτιμάται ότι θα χρειαστούν να καταβάλλουν έως και 4,5 δισ. ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο.  

Κι αυτό, διότι εκατομμύρια εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, όπως οι Uber Technologies, Deliveroo και Wolt, θα δικαιούνται κατώτατο μισθό και ασφαλιστική κάλυψη.  

Εν όψει της οριστικοποίησης των προτάσεων των Βρυξελλών, η τιμή της μετοχής της Deliveroo υποχώρησε την Πέμπτη κατά 5,6%, ενώ η μετοχή της Delivery Hero (μητρική της e-food) μειώθηκε κατά σχεδόν 3%. 

Οι διοικήσεις των εταιρειών, εξάλλου, τάσσονται αναφανδόν εναντίον αυτών των εισηγήσεων, προειδοποιώντας για μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας.   

Προ μηνών, η Ισπανία αποφάσισε να κατατάξει τους εργαζομένους στη διανομή φαγητού στην κατηγορία των ταχυδρόμων, κάτι που οδήγησε την Deliveroo σε αποχώρηση από την ισπανική αγορά.  

Όσον αφορά την Ελλάδα, πρόσφατο είναι το παράδειγμα της e-food, η οποία αναγκάστηκε να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, προχωρώντας επί της ουσίας στην πρόσληψη 2.000 εργαζομένων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Yπηρεσίες Delivery: Ο ανταγωνισμός και τι αλλάζει στις εργασιακές σχέσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News