Business & Finance Παρασκευή 3/12/2021, 20:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EBA: Ζητά «φρένο» στα μπόνους και τα μερίσματα των τραπεζών

EBA: Ζητά «φρένο» στα μπόνους και τα μερίσματα των τραπεζών

Παρότι τα κεφαλαιακά αποθέματα και η κερδοφορία των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση διογκώθηκαν σε σχέση με το περασμένο έτος, δεν θα πρέπει να είναι «υπερβολικά γενναιόδωρες» στα μπόνους και τα μερίσματα, προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή λόγω του κινδύνου για αιφνίδια μεταβολή της αγοράς.

Στην ετήσια έκθεση της EBA για την εκτίμηση των παραμέτρων κινδύνου, η αρμόδια τραπεζική αρχή αναφέρει ότι συνεκτιμά τους κινδύνους που ανακύπτουν από την εξάρτηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα γραφεία συμψηφισμού του Λονδίνου. Επίσης, προέτρεψε τις τράπεζες να εξετάσουν εάν διοχετεύουν αρκετά κονδύλια για την κάλυψη των κινδύνων που σχετίζονται με περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς παράγοντες και παράγοντες διακυβέρνησης (ESG).

«Δεδομένης της αβεβαιότητας που σχετίζεται με την Covid-19, οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν συγκρατημένεες πολιτικές διανομής κεφαλαίου», ανέφερε σχετικά η EBA. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «παρότι οι συστάσεις των εποπτικών αρχών σχετικά με τη διανομή κεφαλαίων έχουν λήξει, οι τράπεζες δεν θα έπρεπε να δώσουν υπερβολικά γενναιόδωρα μερίσματα και να κοινοποιούν τις πολιτικές τους για επαναγορά μετοχών».

Η EBA προέτρεψε ιδίως τις τράπεζες να λειτουργούν με διαφάνεια όσον αφορά το ρυθμό αναπλήρωσης των κεφαλαιακών αποθεμάτων, στην περίπτωση που συρρικνώθηκαν από την επέλαση της πανδημίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι συστάσεις της EBA βασίζονται στο γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν ή κατάργησαν εντελώς τα μερίσματα πέρυσι λόγω της οικονομικής επίπτωσης των lockdown. Ωστόσο, φαίνεται πως οι τράπεζες έχουν επανέλθει πλέον σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Επίσης, η EBA επεσήμανε πως σε γενικές γραμμές τα κεφαλαιακά αποθέματα βρίσκονται σε καλά επίπεδα. Ωστόσο, τόνισε πως δεν έχουν επιτύχει όλες οι τράπεζες τα ελάχιστα επίπεδα κεφαλαιακών αποθεμάτων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Αυτές είναι οι προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών

Τράπεζες: Μπαράζ νέων ομολογιακών εκδόσεων – Στα 15,5 δισ. ευρώ οι ανάγκες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News