Business & Finance Παρασκευή 3/12/2021, 18:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΑΕ: Ιστορική συμφωνία 17 δισ. ευρώ με τη Γαλλία – Αγορά 80 Rafale

ΗΑΕ: Ιστορική συμφωνία 17 δισ. ευρώ με τη Γαλλία – Αγορά 80 Rafale

Σε παραγγελία 80 μαχητικών αεροσκαφών Rafale προχώρησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τη Γαλλία στο πλαίσιο συμφωνίας 17 δισ. ευρώ.

Τα Rafale θα κατασκευάσει η γαλλική εταιρεία Dessault Aviation. Παράλληλα, τα ΗΑΕ συμφώνησαν στην αγορά 12 στρατιωτικών ελικοπτέρων τύπου Caracal από την Airbus.

Τα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραδίδονται από το 2027 στο πρότυπο F4, ένα εν εξελίξει πρόγραμμα σχεδόν 2 δισ. ευρώ παραδοτέο το 2024 το οποίο παρουσιάζεται ως ένα «τεχνολογικό, βιομηχανικό και στρατηγικό άλμα». Η παραγγελία αυτή έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα 60 Mirage 2000-9 που απέκτησαν το 1998 τα Εμιράτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στο Ντουμπάι, το κρατικό επενδυτικών ταμείο των ΗΑΕ υπέγραψε επιπλέον συμφωνίες συνολικής αξίας 10 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τα Rafale συγκεκριμένα η γαλλική προεδρία σημείωσε σήμερα:

«Εκτός από την παρουσία τριών γαλλικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος των Εμιράτων, αυτή η αμοιβαία εμπιστοσύνη αποτυπώνεται με την απόκτηση 80 αεροσκαφών Rafale, 12 ελικοπτέρων Caracal…Πρόκειται για μια σημαντική έκβαση της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στις δύο χώρες».

Η Florance Parly, υπουργός Αμύνης της Γαλλίας, ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter:

«80 Rafale. Υπογραφή μίας ιστορικής συμφωνίας με τα ΗΑΕ. Μία στρατηγική συμμαχία πιο σταθερή από αποτέ. Είμαι υπερήφανη που βλέπω την βιομηχανική αριστεία της Γαλλίας στην κορυφή».

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Dubai Air Show: Εκπλήξεις για Airbus και Boeing – Ισχυρά σημάδια ανάκαμψης

Ένα νησί στους αιθέρες: Η θέα από μία infinity πισίνα 360 μοιρών

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News