Business & Finance Παρασκευή 3/12/2021, 15:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Απογοήτευσαν τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας – Ούτε οι μισές από αυτές που αναμένονταν

ΗΠΑ: Απογοήτευσαν τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας – Ούτε οι μισές από αυτές που αναμένονταν

Αισθητά λιγότερες θέσεις εργασίας (από ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές) δημιούργησε η αμερικανική οικονομία τον Νοέμβριο,  εν μέσω των νέων απειλών που προκύπτουν για την ανάκαμψη από τη μετάλλαξη Όμικρον. 

Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά μόλις 210.000 τον προηγούμενο μήνα, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 4,2% και η απασχόληση έφθασε στο 61,8%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. 

U.S. economy added 210,000 workers in November as jobless rate fell

Οι αναλυτές του Dow Jones ανέμεναν τουλάχιστον 573.000 νέες θέσεις εργασίας και υποχώρηση της ανεργίας στο 4,5%. 

Ο κλάδος της αναψυχής και της φιλοξενίας είδε τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται μόλις κατά 23.000, επιβραδύνοντας σημαντικά μετά την ανάκαμψη των προηγούμενων μηνών. 

Καλύτερη ήταν η εικόνα στον τομέα των επιχειρηματικών υπηρεσιών, ο οποίος εμφάνισε αύξηση 90.000 θέσεων εργασίας. Οι μεταφορές ακολούθησαν με 50.000 και οι κατασκευές με 31.000. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 531.000 στο σύνολο της οικονομίας, ενώ η ανεργία καθορίστηκε στο 4,6%.  

Τα σημερινά στοιχεία θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά στην προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve) να διαπιστώσει τoν βαθμό προόδου της ανάκαμψης από την πανδημική κρίση. 

Ιδίως, μάλιστα, σε μια περίοδο, κατά την οποία η οικονομία ταλανίζεται από το φαινόμενο του πληθωρισμού (6,2% τον Οκτώβριο) αλλά και τον κίνδυνο επαναφοράς ορισμένων περιοριστικών μέτρων, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός και ευρώ: Το «μπαλάκι» στη Λαγκάρντ – Μεταξύ Fed και Όμικρον

Ο Μπάιντεν κρατάει τον κεντρικό τραπεζίτη στη θέση του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News