Business & Finance Παρασκευή 3/12/2021, 11:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Ενθαρρυντικά μηνύματα από τις επιχειρήσεις τον Νοέμβριο 

Ο υποδείκτης που προσμετράει τη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών σημείωσε επίσης άνοδο στις 55,9 μονάδες

Ευρωζώνη: Ενθαρρυντικά μηνύματα από τις επιχειρήσεις τον Νοέμβριο 

Ενθαρρυντικά μηνύματα έστειλαν οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο, καθώς η δραστηριότητά τους επιταχύνθηκε, ωστόσο υπάρχει έκδηλος ένας σκεπτικισμός ότι η επιτάχυνση αυτή ενδεχομένως να είναι παροδική, καθώς η νέα μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνει τον ιστό της. 

Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες της IHS Markit, ανέβηκε στις 55,4 μονάδες τον περασμένο μήνα, από τις 54,2 μονάδες του Οκτωβρίου, χαμηλότερα ωστόσο σε σχέση με τις 55,8 μονάδες της προκαταρκτικής ανάγνωσης του δείκτη.

Το επίπεδο αυτό παραμένει σε σχετικά μεγάλη απόσταση από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας. 

Ο υποδείκτης που προσμετράει τη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών και ο οποίος αντιπροσωπεύει περί των δύο τρίτων της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, σημείωσε επίσης άνοδο στις 55,9 μονάδες, έναντι των 54,6 μονάδων τον Οκτώβριο χαμηλότερα σε σχέση με την πρώτη ανάγνωση του δείκτη στις 56,6 μονάδες. 

Την περασμένη Τετάρτη άλλωστε τα στοιχεία έδειξαν ότι και η δραστηριότητα της μεταποίησης κατέβασε ταχύτητα τον Νοέμβριο στις 58,4 μονάδες, από 58,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. 

«Η βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας την οποία υποδεικνύει ο ΡΜΙ θα είναι μικρής διάρκειας. Όχι μόνο η ζήτηση εξασθενεί, αλλά και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τη μελλοντική τους ανάπτυξη επίσης υποχώρησε, καθώς οι ανησυχίες για την πανδημία έκαναν ξανά την εμφάνισή τους», υπογραμμίζει ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Προς επίρρωση της άποψής του, ο δείκτης που μετράει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και αντανακλά την αισιοδοξία τους για το μέλλον, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο, στις 66,7 μονάδες, από 69 μονάδες τον Οκτώβριο. 

Σε χαμηλό από τον περασμένο Απρίλιο διολίσθησε ο δείκτης των νέων επιχειρήσεων στις 54,7 μονάδες, έναντι των 55,1 μονάδων ένα μήνα νωρίτερα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News