Business & Finance Παρασκευή 3/12/2021, 08:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε ο προσωρινός προϋπολογισμός – Απετράπη το κλείσιμο της κυβέρνησης 

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε ο προσωρινός προϋπολογισμός – Απετράπη το κλείσιμο της κυβέρνησης 

Με συντριπτική πλειοψηφία, εγκρίθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ ο προσωρινός προϋπολογισμός μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου κι έτσι απετράπη η αναστολή χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνηση.

Με 69 ψήφους υπέρ και 28 κατά, πέρασε το νομοσχέδιο το οποίο διατηρεί την κρατική χρηματοδότηση στα τρέχοντα επίπεδα έως τις 18 Φεβρουαρίου και δίνει στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν χρόνο για να υπογράψει το μέτρο προτού εξαντληθεί η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.

Πριν από την έγκριση της Γερουσίας είχε προηγηθεί η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 221 υπέρ και 212 κατά, μόλις ένας βουλευτής των Ρεπουμπλικανών ψήφισε υπέρ. 

Το Κογκρέσο βρίσκεται αντιμέτωπο με άλλη μια επείγουσα προθεσμία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πλησιάζει το όριο δανεισμού ύψους 28,9 τρισ. δολαρίων, το οποίο όπως εκτιμάει το υπουργείο Οικονομικών φτάνει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Αν δεν παραταθεί ή δεν αρθεί το όρκιο έγκαιρα το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας είναι ορατό.

«Χαίρομαι που τελικά επικράτησαν τα πιο ψύχραιμα μυαλά. Η κυβέρνηση θα μείνει ανοιχτή και ευχαριστώ τα μέλη αυτής της αίθουσας που μας επανέφεραν από το χείλος του γκρεμού από μια, άσκοπη και δαπανηρή διακοπή λειτουργίας», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. 

Η ψηφοφορία έβαλε τέλος στις ανησυχίες σχετικά με το εάν η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να υποστεί ένα δυνητικό κυβερνητικό κλείσιμο την ώρα που η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στη νέα μετάλλαξη Όμικρον. 

Ένα κλείσιμο ενδεχομένως να έφερνε απολύσεις σε ιατρικό και ερευνητικό προσωπικό της κυβέρνησης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News