Business & Finance Τετάρτη 1/12/2021, 19:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mετοχές: Ποσό – ρεκόρ πούλησαν οι CEOs φέτος – Η τετράδα που ξεχώρισε

Mετοχές: Ποσό – ρεκόρ πούλησαν οι CEOs φέτος – Η τετράδα που ξεχώρισε

Μετοχές αξίας 69 δισ. δολαρίων έχουν πουλήσει μέχρι στιγμής το 2021 διευθύνοντες σύμβουλοι και εταιρικά στελέχη, εν μέρει για να αποφύγουν την υψηλότατη φορολογία στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των στελεχών που εκποιούν τα στοκ τους, συγκαταλέγονται και ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής σκηνής που ενδέχεται να δελεάστηκαν από τις υψηλές τιμές των μετοχών και τα κέρδη που θα αποκόμιζαν από την πώλησή τους. Εξάλλου φέτος, η αποτίμηση πολλών εταιρειών άγγιξε ιστορικό υψηλό.

Ενδεικτικά από τον Σάτια Ναντέλα της Micrsoft μέχρι τον Τζεφ Μπέζος και τον Έλον Μασκ, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλα εταιρικά στελέχη προχωρούν σε μπαράζ πωλήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν πετύχει μέχρι στιγμής ποσό ρεκόρ παρότι δεν έχει ακόμη τελειώσει η χρονιά.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, οι πωλήσεις παρουσίαζαν αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με το 2020. Μάλιστα, σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας καταγράφεται αύξηση 79%.

Αναμένεται επίσης, ότι το ποσό θα αυξηθεί σημαντικά μέσα στον Δεκέμβριο, δεδομένου ότι είναι μήνας φορολογικού σχεδιασμού.

Σημειώνεται πως ένα τεράστιο μερίδιο από τις φετινές πωλήσεις μετοχών πραγματοποιήθηκε από λίγους, οι οποίοι πούλησαν έκαστος μετοχές αξίας 10 δισ. δολαρίων φέτος.

Συγκεκριμένα η τετράδα Μασκ, Μπέζος, Ζούκερμεργκ και η οικογένεια Waltons, ιδρυτές και επικεφαλής της Walmart και μία από τις πλουσιότερες οικογένειες παγκοσμίως, πούλησαν το 37% των συνολικών μετοχών φέτος σε αυτή την κατηγορία.

Ο Μασκ έχει πουλήσει μετοχές της Tesla συνολικής αξίας 9,85 δισ. δολαρίων φέτος. Ο Μπέζος μετοχές της Amazon αξίας 9,97 δισ. δολαρών. Περίπου το ίδιο ποσό είχε «ξεφορτωθεί» και πέρυσι, ωστόσο είναι τουλάχιστον τετραπλάσιο σε σχέση με το 2019.

Η οικογένεια Walton πούλησε μετοχές της Walmart αξίας 6,18 δισ. δολαρίων. Περιοδικά προβαίνει σε μεγάλες πωλήσεις, ώστε να διατηρεί το μερίδιο ιδιοκτησίας της στην Walmart και να τροφοδοτεί τους φιλανθρωπικούς της σκοπούς.  Ο Ζούκερμπεργκ έχει πουλήσει 4,47 δισ. σε μετοχές στην Μετα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

IPOs: Έσπασαν το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ το 2021

Τζεφ Μπέζος: Πώς έβγαλε 3,3 δισ. δολάρια σε μία εβδομάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News