Business & Finance Τετάρτη 1/12/2021, 08:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Με αρνητικούς ρυθμούς η μεταποίηση τον Νοέμβριο 

Κίνα: Με αρνητικούς ρυθμούς η μεταποίηση τον Νοέμβριο 

Η μεταποιητική δραστηριότητα επέστρεψε σε συρρίκνωση τον Νοέμβριο στην Κίνα, καθώς η υποτονική ζήτηση, η έλλειψη προσωπικού της απασχόλησης και οι αυξημένες τιμές δημιούργησε προβλήματα στα εργοστάσια της χώρας.  

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Caixin/Markit υποχώρησε στις 49,9 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 50,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα κι έναντι προσδοκιών των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για ανάγνωση στις 50,5 μονάδες. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση σε μια δραστηριότητα. 

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο -η οποία έχει σημειώσει εντυπωσιακή ανάκαμψη από την ύφεση της πανδημίας του περασμένου έτους-, έχει χάσει τη δυναμική της κατά το β΄εξάμηνο δεχόμενη πιέσεις από επιβράδυνση του μεταποιητικού κλάδου, τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων και την πανδημία.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η επιβράδυνση του ΑΕΠ) το γ΄ τρίμηνο θα συνεχιστεί και στο δ΄ τρίμηνο, ενώ η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει αδύναμη, εξαιτίας της πανδημίας. 

Τα στοιχεία από τη σημερινή έρευνα, η οποία επικεντρώνεται περισσότερο σε μικρές επιχειρήσεις στις παράκτιες περιοχές, έρχονται σε αντίθεση με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία τα οποία χθες Τρίτη έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε για πρώτη φορά σε τρεις μήνες.

«Η προσφορά στον μεταποιητικό κλάδο ανέκαμψε, ενώ η ζήτηση αποδυναμώθηκε. Οι χαλαροί περιορισμοί όπως και η εξομάλυνση της ενεργειακής κρίσης, επιτάχυνε τον ρυθμό ανάκαμψης της παραγωγής», δήλωσε ο Ουάνγκ Ζε, ανώτερος οικονομολόγος στην Caixin Insight Group.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News