Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 17:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιμέτωπη με πρόστιμο 18,5 δισ. δολαρίων η Mastercard στη Βρετανία 

Αντιμέτωπη με πρόστιμο 18,5 δισ. δολαρίων η Mastercard στη Βρετανία 

Το «πράσινο φως» έδωσε Ανώτατο Δικαστήριο στη Βρετανία για να προχωρήσει δράση οι  εναντίον της Mastercard, η οποία θα πέσει «βαριά» στην αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο αποζημίωσης συνολικού ύψους 14 δισ. στερλινών ήτοι 18,5 δισ. δολάρια. 

Όπως αναφέρει το Reuters η δράση αυτή έχει να κάνει με φερόμενες επιπλέον χρεώσεις της εταιρείας σε περισσότερους από 46 εκατ. πελάτες για μια περίοδο 15 ετών. 

Η υπόθεση αυτή έχει ιστορία, καθώς ξεκίνησε το 2007 όταν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε ότι κάποιες χρεώσεις της εταιρείας ήταν αντι-μονοπωλιακές, απόφαση για την οποία η Mastercard άσκησε έφεση.

Το δικαστήριο απέρριψε την έφεση και άνοιξε το δρόμο για να τη μεγαλύτερη μαζική αποζημίωση στη Βρετανία, αποζημιώσεις το ύψος των οποίων μπορεί να ανέλθει έως και τις 300 λίρες για κάθε καταναλωτή. 

Παράλληλα εάν η υπόθεση τελεσιδικήσει κατά της Mastercard, θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο και ένα νέο καθεστώς για την αγορά ηλεκτρονικών πληρωμών στη Βρετανία. 

Όπως αναφέρει ο Βάλτερ Μέρικς, ο δικηγόρος που ηγείται της δράσης στη Βρετανία, «η Mastercard εφάρμοσε χρεώσεις στις συναλλαγές με τις κάρτες της για μία μεγάλη περίοδο, με τέτοιο τρόπο που έμοιαζε με αόρατο φόρο για τους Βρετανούς καταναλωτές».

Η υπόθεση επικεντρώνεται στις αποκαλούμενες χρεώσεις ανταλλαγής, με τις οποίες οι χρεωστικές και πιστωτικές εταιρείες επιβαρύνουν τις εμπορικές τράπεζες, για καλύψουν το κόστος στις υπηρεσίες καρτών, την ασφάλεια και την καινοτομία. 

Η υπόθεση τώρα μεταφέρεται στο Σώμα Εφέσεων Ανταγωνισμού, το νομοθετικό σώμα, το οποίο από το 2015 έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει υποθέσεις που αφορούν παραβιάσεις του βρετανικού ή του ευρωπαϊκού δικαίου. 

Όπως τονίζει ο Μέρικς οι φερόμενες χρεώσεις έγιναν το διάστημα από το 1992 έως το 2008 και έπρεπε να καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις που δέχονταν πληρωμές της Mastercard από τους Βρετανούς καταναλωτές και οι οποίες εντέλει μετακυλίονταν στις λιανικές τιμές.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News