Business & Finance Τρίτη 30/11/2021, 11:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Συνέχισε τις υψηλές επιδόσεις το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, η τουρκική λίρα «έβγαλε» μια αντίδραση

Τουρκία: Συνέχισε τις υψηλές επιδόσεις το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο

Με υψηλό ρυθμό και το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους κινήθηκε η τουρκική οικονομία, σημειώνοντας μάλιστα μία από τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις οικονομίες της G20, με την ισχυρή εγχώρια ζήτηση και την ανάκαμψη των εξαγωγών να δίνουν ώθηση στο ΑΕΠ της Τουρκίας.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε σήμερα η επίσημη στατιστική υπηρεσίας της χώρα, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 7,4% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2020 (ποσοστό σύμφωνο με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Bloomberg), ανακόπτοντας ταχύτητα από το 22% του β΄ τριμήνου του 2021.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, η τουρκική λίρα «έβγαλε» μια αντίδραση σημειώνοντας άνοδο έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατά 0,6%, φθάνοντας την ισοτιμία στο 12,8917, ωστόσο στη συνέχεια έκανε μεταβολή και περί τις 11:15 ώρα Ελλάδος υποχωρεί κατά 0,87% στο 12,9166.

Ωστόσο παρά τα θετικά σημερινά στοιχεία οι αναλυτές δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι η δυναμική της ανάπτυξης θα εξασθενήσει σημαντικά τα επόμενα τρίμηνα λόγω της υψηλότερης αστάθειας του συναλλάγματος και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, με τις προβλέψεις μας να υποδεικνύουν επιβράδυνση της ανάπτυξης από 8,8% για φέτος σε 3,4% το 2022», αναφέρει ο Εχσάν Κομάν, επικεφαλής έρευνας αναδυόμενων αγορών για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην MUFG Bank στο Ντουμπάι. 

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία έχουν ως εξής:

  • Οι καταναλωτικές δαπάνες που αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα της οικονομίας συνεχίζουν να είναι ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης, κάνοντας άλμα 9,1% σε σχέση με πέρυσι.
  • Το ΑΕΠ αυξήθηκε στα 795,2 δισ. δολάρια το γ΄ τρίμηνο από 765 δισ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 25,6% σε ετήσια βάση, την ίδια ώρα που οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 8,3%.
  • Οι κρατικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 9,6% μετά από αναθεωρημένη άνοδο κατά 3,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η ανορθόδοξη οικονομία του Ερντογάν

Ερντογάν: Διέταξε έρευνα για χειραγώγηση του νομίσματος

Τέλος τα iPhones… από την Τουρκία – Μαζικό sell off για τη λίρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News