Business & Finance Δευτέρα 29/11/2021, 12:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Gazprom: Σε ιστορικό υψηλό τα έσοδα από το αέριο – Το καλύτερο τρίμηνο της ιστορίας της

Gazprom: Σε ιστορικό υψηλό τα έσοδα από το αέριο – Το καλύτερο τρίμηνο της ιστορίας της

Το καλύτερο τρίμηνο της ιστορίας της κατέγραψε η Gazprom, η οποία είδε τα καθαρά έσοδα να εκτινάσσονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, εν μέσω των πολύ υψηλών τιμών στην αγορά του φυσικού αερίου.  

Πιο συγκεκριμένα, η κερδοφορία του ρωσικού ενεργειακού ομίλου καθορίστηκε στα 581,8 δισ. ρούβλια (7,8 δισ. δολάρια) έναντι ζημιών το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 70% και ανήλθαν σε 2,37 τρισ. ρούβλια.  

Ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίου παγκοσμίως έχει ωφεληθεί σημαντικά από την ιστορική άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, ως απόρροια των πολύ χαμηλών αποθεμάτων στην Ευρώπη και την ανάκαμψη της ζήτησης. 

Αυτήν τη στιγμή δε, η Gazprom έχει περιορίσει αισθητά τις παραδόσεις αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο, καθώς προσπαθεί να γεμίσει εκ νέου τα εγχώρια αποθέματα.  

Αυτό, με τη σειρά του, έχει οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για τις παραδόσεις του υγροποιημένου φυσικού αερίου, κάτι το οποίο έχει συμβάλλει στην εκτίναξη των διεθνών τιμών. 

Η Gazprom, Νο.1 προμηθευτής της Ευρώπης, αποτελεί παράγοντα – κλειδί για την ενεργειακή επάρκεια – ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ έχει επανειλημμένως δεσμευτεί ότι θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση. 

Σε αυτό σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η έναρξη της λειτουργίας (υπολογίζεται για την άνοιξη του 2022) του νέου αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει απευθείας αέριο προς την «καρδιά» της Ευρώπης, παρακάμπτοντας τα εδάφη της Ουκρανίας και της Πολωνίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα θέρμανσης: Σε 15 ημέρες πληρώνεται – Οι αλλαγές και η διαδικασία

Ενέργεια: Αρκτική επέλαση στην Ευρώπη – Στα 250 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News