Business & Finance Κυριακή 28/11/2021, 22:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αεροπορικές: Ένας ακόμη χαμένος χειμώνας;

Το μπαράζ των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες δυσκολεύει ξανά τα ταξίδια και σε ορισμένες περιπτώσεις τα καθιστά ακριβότερα. Προβλήματα ενόψει μίας από τις πιο δραστήριες ταξιδιωτικές περιόδους του έτους.

Αεροπορικές: Ένας ακόμη χαμένος χειμώνας;

Στην αβεβαιότητα επιστρέφουν εκ νέου οι αεροπορικές εταιρείες λόγω των νέων κανόνων που επιβάλλονται στους ταξιδιώτες για την αποτροπή της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Το ενδεχόμενο ενός ακόμη «χαμένου» χειμώνα έχει προκαλέσει σφοδρά πλήγματα στις μετοχές των αεροπορικών, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται παράλληλα το σενάριο συγκέντρωσης νέου κεφαλαίου για την εξισορρόπηση των ισολογισμών τους.

Η νέα μετάλλαξη Όμικρον «χτύπησε» σε μία περίοδο, όποτε οι αεροπορικές «θα αναζητήσουν μία ενίσχυση της ρευστότητας και να επαναφέρουν την κερδοφορία τους σε ένα φυσιολογικό επίπεδο», επεσήμανε στο Bloomberg ο John Strickland, επικεφαλής της συμβουλευτικής JLS Consulting.

Και βέβαια πρόκειται για ένα χτύπημα έπειτα από 18 μήνες ζημιών και χαμηλότατης σε σχέση με το φυσιολογικό ζήτησης. Στο 18μηνο αυτό πολλές ήταν οι αεροπορικές που στράφηκαν στις εκάστοτε κυβερνήσεις για στήριξη και πακέτα διάσωσης.

Χριστουγεννιάτικη περίοδος

Ενόψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου, που υπό φυσιολογικές συνθήκες αποτελεί μία από τις πιο δραστήριες ταξιδιωτικές περιόδους του έτους, αεροπορικές, επιβάτες και σχετικές επιχειρήσεις αναζητούν εναλλακτικές για να αποφύγουν το μπαράζ των νέων μέτρων και περιορισμών στον κλάδο.

Ενδεικτικά, μεταξύ των πολλών περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες, η Βρετανία επέβαλε σε όλους τους ταξιδιώτες – εμβολιασμένους και μη – να πραγματοποιούν PCR τεστ κατά την είσοδό τους στη χώρα και καραντίνα μέχρι την έκδοση του αποτελέσμτος. Το Ισραήλ ξαναέκλεισε τα σύνορά της για όλους τους ξένους ταξιδιώτες για 14 ημέρες. Οι Φιλιππίνες δεν θα δέχονται ταξιδιώτες από μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ αυτών την Ελβετία και την Ολλανδία, για μερικές εβδομάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Έκτακτη συνεδρίαση της G7 – Να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα ζητά ο ΠΟΥ

Μπόρις Τζόνσον: Νέα μέτρα για όσους εισέρχονται στη Βρετανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News