Business & Finance Κυριακή 28/11/2021, 13:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σας στέλνουν δώρο από την Αγγλία; Δείτε εάν θα χρειαστεί να πληρώσετε

Σας στέλνουν δώρο από την Αγγλία; Δείτε εάν θα χρειαστεί να πληρώσετε

Δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν όσους έχουν φίλους και συγγενείς που θα τους στείλουν δώρα από την Αγγλία φέτος τα Χριστούγεννα. Η γραφειοκρατία αλλά και οι χρεώσεις που επιβλήθηκαν μετά το Brexit απειλούν να ακυρώσουν τη χαρά των δώρων. 

Οι νέοι κανόνες για τα πακέτα που αποστέλλονται από την Αγγλία προς τις χώρες της Ε.Ε. ισχύουν από φέτος και έτσι η πλειοψηφία του κόσμου δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις. 

Από την 1η Ιανουαρίου του 2021, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τα πακέτα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο όπως αντιμετώπιζε έως τώρα όσα έρχονται από τρίτες (εκτός Ε.Ε.) χώρες. Περαιτέρω χρεώσεις που σχετίζονται με τον ΦΠΑ τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι πλέον, όλα τα δώρα αλλά και τα προϊόντα που αποστέλλονται από το Ηνωμένο Βασίλειο προς άλλες χώρες πρέπει να συνοδεύονται από έγγραφα τελωνείου (πλην εκείνων από τη Β. Ιρλανδία προς την Ε.Ε.). 

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο παραλήπτης ίσως να χρειαστεί να πληρώσει το τελωνείο ή το ΦΠΑ καθώς και μία προμήθεια διεκπεραίωσης, για να μπορέσει να πάρει το πακέτο. 

Ενώ τα προϊόντα αξίας κάτω των 22 ευρώ που εισάγονται στην Ε.Ε. δεν εξαιρούνται πλέον από τον ΦΠΑ, τα καλά νέα για όσους περιμένουν δώρα από άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι τα δώρα αξίας κάτω των 45 ευρώ που αποστέλλονται στην Ευρώπη παραμένουν ελεύθερα από τον ΦΠΑ και τις άλλες χρεώσεις. 

Σύμφωνα με την εταιρεία μεταφορών DPD, ως δώρο ορίζεται ένα είδος που δίνεται από ένα πρόσωπο σε ένα άλλο χωρίς να μεσολαβεί πληρωμή. Τα προϊόντα που αγοράζονται από ιστοσελίδες όπως το Amazon ή το eBay και φέρουν την ένδειξη «δώρο» δεν θα θεωρούνται δώρα με βάση τους κανόνες. 

Σύμφωνα με τα βρετανικά ταχυδρομεία, ο κόσμος που στέλνει δώρα από τη χώρα προς την Ε.Ε. πρέπει να σιγουρευτεί ότι έχει σημειώσει το πεδίο που γράφει «δώρο» στο σημείο του τελωνειακού εγγράφου που αναφέρεται στο περιεχόμενο. «Για δώρα άνω των 45 ευρώ, οι χρεώσεις θα πληρώνονται κατά την παράδοση από τον παραλήπτη όπως συνήθως», λένε τα ταχυδρομεία. 

Σύμφωνα με έρευνα του Which?, από τα άτομα στη Βρετανία που έστειλαν ένα δώρο στην Ε.Ε. από τον Ιανουάριο, το 34% διαπίστωσε καθυστερήσεις, το 30% βρέθηκε αντιμέτωπο με αναπάντεχες χρεώσεις και το 8% δήλωσε ότι το δώρο χάθηκε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News