Business & Finance Παρασκευή 26/11/2021, 17:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Amazon: Απεργίες στην Ευρώπη το σαββατοκύριακο της Black Friday

Amazon: Απεργίες στην Ευρώπη το σαββατοκύριακο της Black Friday

Μεταφορείς και εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon στην Ευρώπη προχώρησαν σε απεργίες λίγο πριν το πιο «φορτωμένο» σαββατοκύριακο της χρονιάς.

Σωματεία εργαζομένων σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία ζητούν υψηλότερο μισθό και σεβασμό των δικαιωμάτων τους για συμμετοχή στα σωματεία. Επίσης, ζητούν από την Amazon «να καταβάλει το δίκαιο ποσοστό της φορολογίας της και να δεσμευτεί για πραγματική περιβαλλοντική βιωσιμότητα».
Πρόκειται γαι μεγάλο πλήγμα για την Amazon, καθώς λόγω της Black Friday αναμένεται υψηλή ζήτηση σε προϊόντα μέχρι και την Δευτέρα.

Οι απεργίες στην Ευρώπη αποτελούν μέρος μίας παγκόσμιας κινητοποίησης μεταξύ των εργαζομένων της Amazon, που αποκαλείται Make Amazon Pay. Ομάδες εργαζομένων μαζί με ακτιβιστές έχουν ξεκινήσει διαμαρτυρίες σε χώρους εργασίας της Amazon σε 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Καναδά, Βραζιλίας και Βρετανίας.

Εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε ότι η εταιρεία αντιλαμβάνεται το ρόλο της και την επίδραση που έχει. «Λαμβάνουμε υπόψιν και επενδύουμε σημαντικά σε όλους αυτούς τους τομείς, παίζοντας ένα σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με την δέσμευσή μας να έχουμε μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2040», δήλωσε ο ίδιος.

Επίσης συμπλήρωσε ότι «συνεχίζουμε να δίνουμε ανταγωνιστικούς μισθούς και σπουδαία προνόμια και βρίσκουμε νέους τρόπους να κρατήσουμε τους εργαζομένους μας ασφαλείς και υγιείς στο δίκτυο λειτουργιών μας μεταξύ άλλων».

Τι λένε τα σωματεία

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι διαφωνούν. «Δουλεύοντας σχεδόν οπουδήποτε στην Amazon προκαλεί στρες και είναι επικίνδυνο για την υγεία», δήλωσε σωματείο εργαζομένων στη Γερμανία.

Στη Γαλλία, οι διαμαρτυρόμενοι δήλωσαν στο CNNC ότι η Amazon τους ζήτησε να δουλέψουν και τα τέσσερα σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου επιπλέον του ωραρίου τους. Για τις υπερωρίες αυτές θα πάρουν μπόνους 120 ευρώ, υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Το κίνημα «Make Amazon Pay» δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο, όταν 50 σωματεία και ομάδες προχώρησαν σε απεργίες και διαμαρυρίες σε 16 χώρες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Amazon: «Τσεκουρεμένοι» μισθοί και αυτόματες απολύσεις… λόγω λάθους

Amazon: Στα 18 δολάρια την ώρα ο μέσος μισθός των νέων προσληφθέντων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News