Business & Finance Πέμπτη 25/11/2021, 18:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κι όμως… η «πρωτεύουσα» του ποδηλάτου δεν είναι αυτή που νομίζετε

Δεν βρίσκεται στην κεντρική ή τη βόρεια Ευρώπη

Κι όμως… η «πρωτεύουσα» του ποδηλάτου δεν είναι αυτή που νομίζετε

Μπορεί να θεωρούμε ότι οι χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης παρουσιάζουν έχουν μεγαλύτερη αγάπη ή κλίση προς το ποδήλατο, αλλά τα πραγματικά στοιχεία έρχονται να μας διαψεύσουν πανηγυρικά. 

Κι αυτό, διότι η «πρωτεύουσα» του ποδηλάτου βρίσκεται στον Νότο και συγκεκριμένα στην Πορτογαλία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χώρα της Γηραιάς Ηπείρου. 

Μόνο το 2020, ενδεικτικά, περισσότερα από 2,6 εκατ. ποδήλατα κατασκευάστηκαν στην ιβηρική χώρα, δηλαδή το 1/5 των συνολικά 12,2 εκατ. ποδηλάτων που κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη. 

Η Ιταλία, μια χώρα με παράδοση στην αυτοκινητοβιομηχανία, βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 2,1 εκατ. ποδήλατα, ενώ η Γερμανία αρκέστηκε στην τρίτη θέση με 1,3 εκατ. ποδήλατα. 

Μπορεί η Πορτογαλία να μην διαθέτει μεγάλες φίρμες ποδηλάτων, αλλά έχει καταφέρει να βρει τον τρόπο να πρωταγωνιστεί, αναλαμβάνοντας την παραγωγή για τις γνωστότερες βιομηχανίες του χώρου. 

Για παράδειγμα, η RTE κατασκευάζει ποδήλατα για τον γαλλικό κολοσσό Decathlon, ενώ η FJ Bikes Europe για την Fritz Jou Manufacturing της Ταϊβάν. 

Η βιομηχανία είναι κυρίως συγκεντρωμένη γύρω από μια μικρή πόλη, την Agueda, στην κεντρική Πορτογαλία, περίπου 75 χιλιόμετρα νότια του Πόρτο. Εκεί υπάρχουν περισσότερα από 60 εργοστάσια, στα οποία απασχολούνται σχεδόν 8.000 εργαζόμενοι.  

Η πανδημία του κορωνοϊού και η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη και την καθιέρωση της Πορτογαλίας ως ευρωπαϊκής πρωτεύουσας του ποδηλάτου. 

Άλλωστε, η αλλαγή είναι εμφανής και στους δρόμους των πορτογαλικών πόλεων, όπου κάποιος μπορεί να δει ολοένα και περισσότερα ποδήλατα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Η χώρα που απαγορεύει στους εργοδότες να επικοινωνούν με τους εργαζόμενους εκτός ωραρίου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News