Business & Finance Πέμπτη 25/11/2021, 17:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Πιο νωρίς τα Χριστούγεννα για τους εμπόρους – «Άλμα» στη ζήτηση προϊόντων  

Βρετανία: Πιο νωρίς τα Χριστούγεννα για τους εμπόρους – «Άλμα» στη ζήτηση προϊόντων  

Την μεγαλύτερη προ Χριστουγέννων ζήτηση προϊόντων από το 2015 και συνάμα τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών από το 1990  βιώνουν οι καταστηματάρχες στην Βρετανία. 

Και αυτό γιατί οι πολίτες «τρέχουν» να πραγματοποιήσουν τις αγορές δώρων για τις γιορτές, φοβούμενοι την έλλειψη προϊόντων που μπορεί να προκύψει.   

Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI), το μηνιαίο ισοζύγιο λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε σε υψηλό τριών μηνών, στο +39 τον Νοέμβριο από +30 τον Οκτώβριο, ενώ οι πωλήσεις για την εποχή του έτους εκτινάχθηκαν στο +35 από -1, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2015. 

«Τα Χριστούγεννα φαίνεται να ήρθαν νωρίς για τους μαγαζάτορες, με τα καταστήματα ένδυσης και τα πολυκαταστήματα να βλέπουν μεγάλη άνοδο στους όγκους πωλήσεων τον Νοέμβριο», δήλωσε ο οικονομολόγος του CBI, Ben Jones. 

Πρόσθεσε δε ότι αν και η έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα αποθεμάτων ήταν επαρκή για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες, οι προηγούμενες ελλείψεις ορισμένων αγαθών φάνηκε να ώθησαν τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους νωρίτερα φέτος. 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι τιμές των προϊόντων πιέζονται προς τα πάνω, γεγονός που ενδέχεται να ωθήσει την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα για πρώτη φορά μετά από την έναρξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού. 

Οι έμποροι της χώρας πάντως αναφέρουν ότι οι τιμές γνωρίζουν την μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάιο του 1990 και περιμένουν ότι η εν λόγω αύξηση θα συνεχίσει και τον επόμενο μήνα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Ανέκοψε αισθητά ταχύτητα το ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News